Novi, stari izbori

Vedrana Kulaga Simić

BiH je polako stigla na korak do novih izbora, a da rezultate prethodnih još nije u potpunosti sprovela u djelo.

To bi moglo da se, ako se stvari ne promijene u skorije vrijeme, odrazi i na lokalne izbore, koji bi trebalo da budu raspisani u maju naredne godine, a birališta otvorena početkom oktobra.

Centralna izborna komisija, ali i brojne nevladine organizacije u BiH i šire, koje godinama pomno prate izborne cikluse u ovoj zemlje, ističu da je vrijeme da se proces modernizuje i time smanji zloupotreba volje onih koji svoju građansku dužnost ispunjavaju svake dvije godine.

Priča o uvođenju novih tehnologija u izborni proces BiH uvijek se nekako aktuelizuje pred izbore, a nadležni su, u nekoliko navrata, najavljivali i određene pilot projekte, koji bi trebalo da sistem podignu na viši nivo.

Do sada nisu napravljeni veliki iskoraci na tom polju, a jedan od izgovora koji se najčešće mogao čuti je da je za to potrebna ogromna suma novca, ali i da sve zavisi od političke volje. Sve je to tačno, kao što je tačno i to da BiH, kao mala i siromašna zemlja, kako se često opisuje, ima dosta novca u svojoj kasi, ali se on ne troši onako kako bi trebalo.

Previše novca, i to već svi znaju, godinama odlazi za plate i naknade, kao i za pokrivanje svih drugih računa koje svaki mjesec ispostavljaju brojna ministarstva, agencije, kancelarije, instituciji, direkcije i drugi koji su dobili svoje mjesto na podužoj listi institucija na zajedničkom nivou.

I to je zbog nedostatka upravo političke volje, jer već u nekoliko navrata nisu zeleno svjetlo dobijale inicijative da se napravi presjek i vidi koja od tih 75 institucija zaista treba ovoj zemlji, a koje, sa druge strane, samo doprinose rashodnovnoj strani budžeta.

To je samo jedan od primjera kako se troši novac, i to više od 600 miliona godišnje, a kada se zatraže milion, dva ili tri za neke stvari, pravdaju se da nema novca u budžetu za te svrhe.

U BiH je potrebno promijeniti brojne stvari. Izborni proces je samo jedan u nizu, ali veoma značajan. Izbora je bilo i biće. Problema i propusta isto tako, ali se mora raditi na tome da ih bude što manje, da bi izborna volja onih koji ispunjavaju svoju dužnost bila sprovedena, a da se ne posumnja da je na ovom ili onom biračkom mjestu ona prekrojena.

Mada je to više u rukama onih koji sjede u biračkim odborima i onih koji ih na te pozicije dovedu. Tako da je, prije svake modernizacije potrebno promijeniti određene ciljeve, a zatim sredstva u izbornom procesu.

I to je teži dio.

Novi izbori, na kojima će birači među sugrađanima na izbornim listama birati one kadrove za koje smatraju da mogu napraviti bolje i više za svoj grad ili opštinu, proteći će, kako stvari stoje, prema starim pravilima, ali to ne znači da i politička svijest mora ostati ona stara. Do njih je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana