Novi saziv, stare obaveze

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska, u postizbornom procesu u BiH, prednjači u odnosu na ostale kada je riječ o formiranju nove vlasti.

Nakon što su nedavno svečanu zakletvu položili poslanici koji su se izborili za pozicije u Narodnoj skupštini, to su uradili i novi ministri, od kojih se, s pravom, očekuje da odmah zasuču rukave i posvete se poslu koji im je povjeren. 

Spisak obaveza koje su pred njima je poprilično dug jer još mnoge kockice nisu na svom mjestu.

Novoizabrani premijer je dobar dio stvari kojima će se baviti Srpska u narednom mandatu obuhvatio u ekspozeu, najavio je krupne promjene, a nebrojeno puta do sada podvukao je da niko neće biti zaštićen i da će svi koji ne odgovore zadacima "letjeti" iz fotelja. A zadaci nisu nimalo laki. Srpska se muči sa brojnim problemima, među kojima su loša demografska slika, odlazak radne snage u inostranstvo, poljuljan zdravstveni sistem, loše slike školstva...

Te muke muče i zemlje u regionu, ali to ne treba da bude samo jedan izgovor u nizu, već dodatni motiv da se brže riješe ti i slični problemi kako bi Srpska i taj način pokazala da je stabilna i jaka, te da može da se izbori sa izazovima.

Za to je, prije svega, potreban rad i stručnost jer ništa neće biti unaprijeđeno ni završeno ako u javnim institucijama budu sjedili samo podobni, a ne stručni ljudi. Samo oni mogu da povuku Republiku Srpsku naprijed i da prekinu učestalu praksu odlazaka preko granice u potrazi za boljim platama i životom.

Ništa se, naravno, ne može riješiti preko noći, ali narod mora da vidi da novi ministri imaju volju i želju, kao što i pričaju, da neke stvari pomjere sa mrtve tačke i pokažu da se mogu napraviti značajni koraci za sve. I da povuku poteze od kojih će svi u ovoj Republici imati koristi, a ne samo neki uži krug ljudi.

Jasno je da plate moraju rasti i da se radnička prava moraju zaštititi, da se đacima moraju obezbijediti bolji uslovi, ali i srediti stanje u zdravstvenom sistemu.

Sva ta pitanja su međusobno povezana i zahtijevaju zajednički rad koji je povjeren najvišim zvaničnicima Srpske, a na toj listi su i novoizabrani ministri i budući članovi njihovih kabineta. Budžet i program reformi za iduću godinu je prvi izazov, jer od toga zavise mnoge stvari koje treba pokrenuti, promijeniti i završiti da bismo očuvali sve što su nam borci ostavili u zavjet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana