Novi saziv, stare obaveze

Vedrana Kulaga Simić

Novoizabrani narodni poslanici nedavno su zauzeli mjesta u Narodnoj skupštini, a Srpska bi u novu godinu trebalo da zakorači i sa novim sazivom izvršne vlasti, koji će sigurno imati pune ruke posla.

Ministri iz odlazećeg saziva još griju fotelje u Vladi RS i čekaju nasljednike, a nije isključeno da će i nekima od njih biti ponuđen te potvrđen novi mandat na tom nivou vlasti u Srpskoj.

Kako god završile konsultacije mandatara za sastav novog saziva Vlade i predstavnika parlamentarnih partija, koje su nakon oktobarskih izbora stale uz vladajuću koaliciju, oni kojima budu povjerena čelna mjesta u ministarstvima, ali i druge važne pozicije u vlasti, imaće isti zadatak - očuvanje institucija RS i podizanje životnog standarda svih njenih građana.

Mandatar Radovan Višković u proteklim danima razgovarao je sa brojnim predstavnicima građana Srpske, poslije čega je gotovo svaki put podvukao da će buduća vlada biti otvorena za sve dobre i realne sugestije, ali i da nikome fotelja nije sigurna do isteka mandata.

Kao garancija opstanka postavljeni su rezultati rada, dok je sve ostalo nebitno u mandatu. Te riječi zvuče ohrabrujuće, a biće još bolje ako budu pretočene u djelo kada bude pokazano da neko od novih ministara nije odgovorio zadatku.

Partijska knjižica ili koalicioni odnosi ne smiju da budu prepreka za razvoj Republike, jer time koče napredak i bolji život njenih stanovnika, koji su i im dali najveće povjerenje na izborima.

Imajući u vidu da je politika postala najunosnije zanimanje u kojem su se pronašli i stručnjaci iz brojnih oblasti, bilo bi logično da su u masi tih koji nose partijske knjižice, ili su bliski sa nekom ovom ili onom partijom na vlasti, pojedinci sa znanjem i vještinama da poguraju cijeli sistem.

Republika Srpska mora okrenuti novi list na kojem će, ovaj put stvarno, na vrhu liste prioriteta biti građani, privreda i masa drugih otvorenih pitanja koja u inostranstvo masovno tjera brojne njene stanovnike.

Svi koji budu dio novog saziva Vlade Srpske moraju odmah da zasuču rukave, jer će Republika, ako se trend kupovanja karte u jednom smjeru nastavi ovakvim intenzitetom, a imenovani to sve budu samo nijemo posmatrali kroz staklo, skrenuti s puta u čije je temelje utkano hiljade života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana