Novi pokušaj

Vedrana Kulaga Simić

BiH nema sreće sa izbornim sistemom. Uz brojne neuspjele pokušaje da se u ovom sektoru uredi stanje i činjenicu da FBiH još nije do kraja sprovela u djelo izbornu volju iz 2018. godine, ni posljednji lokalni izbori još nisu dobili epilog.

Nakon gotovo tri mjeseca neizvjesnosti, teških riječi i brojnih optužbi sa svih strana, u Srebrenicu i Doboj je stigla vijest iz Centralne izborne komisije BiH da će izbori na biračkim mjestima, na kojima su poništeni rezultati iz novembra, biti ponovljeni 21. februara to pod većom lupom te Komisije.

I dok sa prozvanih adresa za izborne prevare i malverzacije uporno tvrde da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret, iz CIK-a ponavljaju da je u novembru bilo nepravilnosti zbog čega su odlučili da ponove izbore i da se ponovo preispita volja birača u Srebrenici i Doboju.

Odluka je pala, a zadnja je ponovo na biračima. Onima koji će se odlučiti da ponovo odu na svoja biračka mjesta i ponovo zaokruže ona imena za koja vjeruju da najbolje mogu da brane njihove interese te guraju grad i opštinu ka boljem sutra.

Da li će brojke biti ponovo iste? Teško, jer je pitanje koliko će birača ovaj put izaći na glasanje, ali odstupanja ne bi trebalo da budu prevelika, ako u novembru nije bilo onoga što dio stranaka tvrdi, a CIK demantuje.

Sve u svemu, pred nama je jedna mini kampanja u kojoj će sigurno ponovo da bude i teških riječi i optužbi za kriminal i korupciju, na šta smo već i navikli u predizbornim, izbornim i postizbornim godinama.

Sve ukazuje da bi toga ovaj put moglo biti i više, jer nova provjera dolazi nakon poništenja zbog sumnji u istinitost volje birača koja je izašla na vidjelo nakon izborne noći 15. novembra.

Prema pravilima, isti kandidati su na startu nove izborne trke koja, kao i uvijek što bi trebalo, mora da bude fer i poštena pa neka pobijede oni kojima više naroda vjeruje jer građani u Srebrenici i Doboju nemaju više ni sekunde vremena za gubljenje.

Upravo zbog toga, velika odgovornost je na članovima Centralne izborne komisije, lokalnih izbornih komisija, biračkih odbora. Ako se svi budu držali pravila, a ne ispunjavanja nečijih želja i hirova, biće dobro, ali ako situacija ne bude išla u tom pravcu, šteta će biti nemjerljiva.

Pravila moraju da budu ista za sve, a ne da se nekima gleda kroz prste zbog kojekakvih interesa i političke trgovine.

Izbori su finale borbe za glasove, a ne mijenjanja i brisanja volje birača. Nadajmo se da će ovi ponovljeni izbori proteći korektno i da neće biti incidenata bilo koje vrste, ali ni naknadne “pameti” da pojedincima, eto, opet nakon nekoliko dana sine da bi mogli da se žale, a nadležni da im te žalbe, po direktivama politike, prihvate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana