Novi mart

Vedrana Kulaga Simić

Iza Republike Srpske je godina borbe protiv pandemije virusa korona. Od marta 2020. prošli smo mnogo toga. Od nevjerice, neizvjesnosti, do straha, bola i tuge za onima koji nisu uspjeli da dobiju bitku za život u koju ih je uveo “kovid 19”.

Ta borba sa nevidljivim neprijateljem još traje, a kraj se, sudeći po svemu, još ne nazire. Po novim pravilima živimo već mjesecima. Neki su se već i navikli na njih. Ne zaboravljaju maske, nose ih na ispravan način, uvijek uz sebe imaju neko dezinfekciono sredstvo, ne idu na događaje ili proslave na kojima ima po nekoliko desetina ili čak stotina osoba. Ipak, svjedoci smo da i danas, nakon čitave jedne pandemijske godine, imamo osobe koje ne vjeruju da virus postoji, da mutira i žive u ubjeđenju da je sve to neka nova moderna zavjera ili paravan kako bi se ispunili neki globalni interesi.

Republika Srpska je u jednom periodu bilježila ohrabrujuće brojke jer je pao broj evidentiranih pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou, ali slika se veoma brzo, gotovo preko noći, promijenila.

I sve je unekoliko vratilo u prošlost. U mart prošle godine kada je sve i počelo. Kada smo upisali prvi pozitivni slučaj na virus korona. I kada je počeo neki novi način života koji je upravo diktirala pandemija.

Mnogi nadu polažu u masovniju vakcinaciju, ali ni na tom pitanju BiH, u odnosu na druge zemlje, ne stoji dobro. Dosta toga je zapetljano i nikako ne uspijevamo da se ispetljamo kako bismo stali rame uz rame sa ostalima koji su već uveliko krenuli sa imunizacijom stanovništva.

Vakcinacija je dobrovoljna, ali su mjere koje su na snazi obavezne. Ako ih ne budemo shvatili ozbiljno i ne budemo ih se pridržavali kako treba i u što većem broju, time ćemo produžavati ovu agoniju i vanrednu situaciju u nedogled. Otežavati ionako preteške dani i ljekarima i onima koji se bore da zadrže poslove.

Generalno, jesmo se opustili, ali i nadležni su propustili priliku da se založe za mjere koje su na snazi.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da pooštri neke mjere i da se vidi kako će se situacija razvijati u narednim danima. To im jeste zadatak, ali svaku mjeru koju usvoje i koju postave kao obavezu pred one na koje se odnosi moraju do detalja obrazložiti i pojasniti da se ne bi stvarao još veći otpor među građanima.

Razumljivo je da je svima više preko glave i pandemije, zabrana, mjera i da svi žele samo da se ovo što prije završi, da se ponašamo “slobodno” kao do 4. marta prošle godine, ali izgleda da ta sloboda neće tako brzo doći.  

Do tada moramo poštovati mjere koje imamo kako ne bismo ponovo imali crne i još crnje dane. Korona je odnijela već previše života u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana