Novi izbori, stara pravila

Vedrana Kulaga Simić

Stanovnike BiH svega nekoliko mjeseci dijeli od onog dana kada će ponovo jedne nedjelje doći do svog biračkog mjesta, u tajnosti zaokružiti redni broj onih sugrađana za koje vjeruju da će na najbolji način zaštiti njihove interese, presaviti listić, ubaciti u kutiju, izaći i čekati da im svane.

A od prošlih izbora ništa novo. Čak su ostale iste i biračke kutije koje su odavno "za muzeja", a velika su bila očekivanja, neizvjesnosti i najave. Od svega, na kraju, kako se čini, novo će biti samo to da idemo u susret novim izborima.

Mnoge priče ovih dana su pale u vodu. Pokazalo se ponovo da ova zemlja nije spremna da ide u novom pravcu, pa čak ni kada je riječ o stvarima koje bi trebalo da joj donesu bolje sutra. I za njen imidž na međunarodnoj sceni i za njene građane.

Iako institucije na nivou BiH godišnje potroše više od 900 miliona KM za plate, kojekakve naknade, održavanje i ko zna kakve sve nabavke, a u stopu ih prati i javna potrošnja u RS i FBiH, u tim računicama nije bilo mjesta za zahtjev iz Centralne izborne komisije da im dodijele nešto manje od milion maraka kako bi poboljšali stanje na biralištima.

Iako su mnogi polagali nade u to da će nova Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva zakotrljati stvari i jače i bolje, ništa spektakularno se nije desilo. Saopštili su da nema ništa od spajanja lokalnih i opštih izbora, što je donekle i bilo očekivano, a odbačeni su i prijedlozi da izborni prag za ulazak u vlast bude podignut sa tri na pet odsto. Mandati ostaju vlasnički, kao i do sada, i šta je onda tu novo? Ništa – tresla se gora, rodio se miš!

Samo se opet pokazalo da o ključnim pitanjima nema saglasnosti u BiH i da je veoma teško napraviti neke promjene, a da ih sve strane dočekaju aplauzom.

Nema pomaka, samo se vrtimo u začaranom krugu od izbora do izbora jer je svaka godina ili predizborna, ili izborna ili postizborna. A u takvoj predstavi najviše dobija politika, a najmanje razvoj i napredak koje priželjkuju obični građani.

Političke partije u RS odavno ispituju puls onih od kojih i žele glas za vlast. Mjerkaju sa kim bi mogle da do tog cilja od kolega sa političke scene i kako. Važu i građani.

Novi ciklus je počeo. BiH je zakoračila u novu izbornu godinu, a sve ostalo je kao nekad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana