Novi ciklus, stari problemi

Anita Janković Rečević
Novi ciklus, stari problemi

K´o po pisanom pravilu, iako to nije, kako stigne maj i krenu proslave malih i velikih matura već godinama, a bezmalo i decenijama, domaći privrednici, a potom i rukovodstvo srednjih škola, svi se odjednom naprasno sjete problema koji ih tište.

I jedni i drugi saglasni su da o ovim problemima tupe toliko da su i ptice na grani dobrano upućene u situaciju, da čine mnogo toga da se situacija promijeni (čitaj mizerno plaćaju praksu i promovišu zanimanja), ali rezultata uporno nema.

Za to vrijeme tržište rada hronično vapi za zanatlijama kojih nema pa nema, a čini se da ih neće ni biti.

Nove generacije koje stasavaju na internetu i društvenim mrežama novac žele da zarađuju snimajući se za “Tik tok”, “Instagram” ili “Jutjub”.

Malo ko od tinejdžera sanja da bude zidar, tesar, pekar, tekstilac, obućar, konobar, automehaničar, vozač kamiona, a sve su to zanimanja koja hronično nedostaju poslodavcima u Srpskoj i BiH, kao i u zemljama regiona i razvijenog zapada. Međutim, i oni koji su spremni da budu majstori i upišu neka od trogodišnjih zanimanja u njih ne treba polagati previše nade. Oni se u startu obrazuju za zanate kako bi čim se dočepaju diplome nagulili u Njemačku, Švedsku, Austriju, Sloveniju. Zapravo se i školuju za tamošnje tržište rada, odnosno tamošnje plate, jer je novac presudan u glavama mladih. Oni ne žele priliku da uče, stiču iskustvo, rade, usavršavaju se, grade karijeru stepenicu po stepenicu, što nerijetko poslodavci ističu kada govore o prednostima posla koji nude.

Nove generacije zanima isključivo novac, odnosno koliko kvalitetno mogu živjeti od sume koju dobiju na kraju mjeseca. Može li im ta plata obezbijediti mobilni telefon od 3.000 KM, more, skijanje, vile sa bazenima, markiranu garderobu i sve drugo što se na “Instagramu” i “Tik toku” predstavlja kao prestiž. 

“Vodite se potrebama tržišta rada prilikom izbora zanimanja” - to je savjet ovdašnje privrede, biroa za zapošljavanje, profesora...., kojim se povela i povešće brojka mladih na nivou statističke greške. Do mladih se ne dopire izlizanim frazama. To nije moglo ni prije 20 godina, a kamoli danas kad se svijet promijenio naglavačke. Pitam se ko je to još izabrao buduće zanimanje vodeći se tržištem rada, a ne svojim snovima? 

Klupe škola koje mahom školuju treći stepen 1. septembra će opet osvanuti gotovo pa prazne baš kao što je bilo i lani i preklani, jer se ništa suštinski nije promijenilo. Kompletno društvo je zrelo za promjene. Počevši od porodice, prosvjete, privrede, vlasti pa tek onda djece koja sanjaju onako kako im se servira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana