Novi Černobilj

Željka Domazet

BiH je već odavno postala neka vrsta smetljišta za kojekakve eksperimente uglavnom međunarodnih zvaničnika. Sve ono što niko od njih ne bi radio u svojim zemljama pokušavaju na sve načine da realizuju na ovom, još uvijek politički trusnom području. Posljedice, naravno, trpe iscrpljeni i sluđeni narodi ove zemlje.

Osim različitih političkih eksperimenata i bombi, jedna koja već godinama prijeti BiH i njenim građanima je odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori. Ovaj svoj naum Hrvatska, uz protivljenje svih iz BiH, na sve načine pokušava da progura i od ove zemlje napravi ekološku bombu, čije će posljedice trpjeti i generacije koje još nisu rođene. Činjenica je da to radi jedna zemlja Evropske unije koja bi morala po svim uzusima da poštuje evropske standarde i da vodi računa o tome da svojim nepromišljenim potezima ne dovodi u direktnu opasnost oko 300.000 stanovnika koji se nalaze u blizini Trgovske gore.

Ako je BiH zahvaljujući stavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa svoje strane dala zeleno svjetlo za izgradnju pelješkog mosta i omogućila i Hrvatskoj da spoji svoju teritoriju, a i Evropskoj uniji da to finansira, onda je zaista licemjerno da joj susjed vraća uslugu na taj način i da truje njenu teritoriju i njeno stanovništvo.

Ako se ima u vidu činjenica da zbog lošeg stanja u zemlji veliki broj mladih odlazi iz nje, izgradnja odlagališta nuklearnog otpada biće uzrok još jednog velikog egzodusa iz BiH. Zatrovati Unu kao jedan od najljepših bisera na ovom području da bi susjedna država od nje pravila smetljište za opasan materijal nije ništa drugo do dodatno uništavanje stanovništva na ovim prostorima i nastojanje da se na sve moguće načine učine nemogućim za život.

Stav svih nadležnih institucija u BiH o namjeri Hrvatske da na području Trgovske gore odlaže nuklearni otpad je jedinstven, ali se mora priznati da nisu mnogo učinili da na međunarodnom planu taj svoj stav glasno i jasno iskažu i da ospore ovaj suludi naum iz Zagreba. Stvaranje novog Černobilja u 21. vijeku na prostoru oaze i prirodnih ljepota, ukoliko se zaista realizuje, samo je još jedan dokaz da je već odavno neko naumio da od ove zemlje napravi prostor nemoguć za život. Ne bude li jasnog NE na te namjere, onda nam zaista spasa nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana