Novi automobil samo san

Marijana Miljić Bjelovuk

Nabavka novog automobila za većinu građana BiH, koji se svakog mjeseca bore sa niskim primanjima, ne predstavlja ništa drugo nego nedosanjan san.

Da je tako pokazuju i podaci prema kojima je prodaja novih automobila u BiH pala lani na najniži nivo u posljednjih 15 godina, a distributeri su uspjeli da pronađu kupce za samo 6.063 vozila.

Novog četvorotočkaša u BiH mogu samo da priušte institucije, političari, te predstavnici javnog života, kao i direktori vodećih firmi, dok obični građani o njima mogu samo da maštaju.

Zbog nemaštine i borbe za puko preživljavanje većina građana ne može da priušti sebi ni "polovnjaka" koji košta nekoliko hiljada maraka.

Tako o nabavci nekog automobila koji bi koštao, recimo, od 15.000 do 20.000 maraka i ne pomišljaju.

Nisu rijetki, na kraju krajeva, ni oni koji imaju četvorotočkaša, naravno polovnog, ali je on uglavnom parkiran u garaži, jer zbog stalnog skoka cijene goriva, osiguranja, ali i ostalih troškova koje vozilo iziskuje, ne mogu da ga svaki dan koriste.

Ako se ovakva situacija nastavi, što je i te kako izvjesno, možda u skorije vrijeme BiH neće ni morati da uvozi nove automobile, jer kako je krenulo, možda i institucije u BiH, (što ne bi ni bilo loše) počnu da štede novac građana i svojim funkcionerima obezbijede nekog polovnjaka.

Mada, čisto sumnjamo da će se oni odlučiti na taj potez iako je očigledno, sve u svemu, da bi upravo ti koji se vozikaju u skupocjenim automobilima, za koje daju i po 100.000 maraka, trebalo više pažnje da posvete rješavanju postojećih problema.

A do tada, stanovnici BiH biće uglavnom prepušteni borbi da prežive od prvog do 30. u mjesecu i da na kraju budu na pozitivnoj nuli.  A o novom automobilu moći će i dalje samo da sanjaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana