Nove oluje

Veljko Zeljković
Nove oluje

U vojnoj akciji “Oluja” iz Hrvatske je u samo par dana protjerano, odnosno etnički očišćeno oko 250.000 Srba. Da bi im se poslala jasna poruka da više nisu poželjni u ovoj državi, kao i u vrijeme NDH, na Petrovačkoj cesti je čak bombardovana izbjeglička kolona.

Ono što tada nije završeno sprovedeno je u narednih 30 godina, kroz institucionalni i kulturni progon, otimanje imovine, hapšenja i zastrašivanje. Danas u Hrvatskoj živi svega oko tri odsto Srba, odnosno pet puta manje u odnosu na popis iz 1931. godine. Ostvaren je Pavelićev plan da Srbi na tim prostorima budu svedeni na statističku grešku. Da bi se to pečatiralo, postoje inicijative da se i Srpska pravoslavna crkva proglasi “hrvatskom”.

Sličan scenario se godinama sprovodi i u južnoj srpskoj pokrajini. Gotovo preslikan. Ono što nije postignuto NATO bombardovanjem, sprovodi se kao i u slučaju Hrvatske kroz institucionalno nasilje, policijsko zastrašivanje dugim cijevima. Posljednjih nekoliko mjeseci getoisani Srbi sa tih prostora suočeni su sa novim oblicima nasilja. Vlasti u Prištini zabranili su upotrebu dinara, uvoza srpske robe i lijekova, a blokiran je i rad pošta putem kojih ljudi dižu plate. Cilj je ljudima sa tih prostora život učiniti što težim, da bi se natjerali da napuste svoja vjekovna ognjišta. Sve ovo prati još jedna vrsta nasilja. Srpski manastiri se proglašavaju katoličkom i albanskom kulturnom baštinom. Sve češći su i pozivi da se sruši spomenik na Gazimestanu. Prije par dana ta ljestvica je podignuta na još viši nivo, jer je od strane albanskih zvaničnika saopšteno da će otvoriti most preko Ibra, a što bi sigurno pokrenulo neki novi egzodus Srba sa tih prostora.

A šta radi međunarodna zajednica? Apsolutno ništa! Izdaju pisana upozorenja da su navodno zabrinuti zbog ponašanja Prištine. Prevedeno - samo troše papir. To što su oni kao zabrinuti ne pogađa mnogo Aljbina Kurtija, koji zna da ta briga nije iskrena. Pogotovo ukoliko dolazi sa adresa zemalja koje čine takozvanu Kvintu. Zna Kurti da ima zeleno svjetlo da očisti Kosovo, baš kao i da su priče međunarodnih zvaničnika o formiranju zajednice srpskih opština na KiM, samo šargarepa za Beograd. Nažalost, i u BiH se sprovodi sličan recept. Kroz djelovanje Ustavnog suda BiH i samoproglašenog visokog predstavnika Kristijana Šmita pokušava se uništiti institucionalni položaj Republike Srpske unutar BiH. Sve to prate i američke sankcije, koje bi trebalo da otežaju život običnim ljudima. I taj defektizam ide toliko daleko da pojedini bošnjački političari pominju neke nove traktore, ističući da su Srbi navodno najveći remetilački faktor na Balkanu. A Srba sve manje i u Hrvatskoj i na Kosovu. Kada je u pitanju BiH neki bi očigledno najviše voljeli kada bi se moglo teleportirati u neko osmansko ili doba kada je ovom zemljom vladao Benjamin Kalaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana