Nove limuzine

Marijana Miljić Bjelovuk

Institucije BiH imaju bogate vozne parkove, na kojima im sigurno mogu pozavidjeti i mnoge razvijene zemlje.

Štednje na limuzinama u BiH nikada nije bilo, a čisto sumnjamo da će ikada i biti jer izgleda da se institucije BiH takmiče ko će imati bolji automobil i čiji će radnici sjediti u udobnijim četvorotočkašima.

Da se ne štedi i da se o štednji ni ne razmišlja, pokazala je ovog puta Agencija za razvoj visokog obrazovanja u BiH, koja je pored tri službena automobila koja trenutno ima nabavila luksuzni "pasat", za koji su iskeširali 50.000 KM, što je i maksimum koji mogu da potroše za nabavku vozila.

Ova agencija, koja ima svega 21 radnika trenutno ima četiri automobila, a prema važećim aktima, trebalo bi da ih ima tri. Što je previše, previše je, jer četiri automobila na 21 radnika nikome nisu potrebna.

Ovo je, nažalost, samo jedan primjer kupovine luksuznih  automobila o kojima "obični smrtnici" u BiH mogu samo da sanjaju, a možda ponekad na brzinu i vide kada se čelnici institucija provezu kraj njih.

BiH su i lani i već na početku ove godine preplavili tenderi i ugovori za kupovinu automobila. Najdalje je otišlo Predsjedništvo BiH, koje je predsjedavajućem Draganu Čoviću za luksuzni automobil iskeširalo čak 200.000 maraka, dok se ministar bezbjednosti Dragan Mektić počastio limuzinom BMNj 5 od 100.000 KM.

Za ove automobile obični radnici u BiH, da rade cijeli životni vijek i da svaki mjesec odvajaju svoju platu na stranu, ne bi ih mogli priuštiti i parkirati u svom dvorištu.

Zalaganja za štednju i dugometražni govori čelnika bh. institucija o tome da se mora čuvati svaka marka čak i na kancelarijskom materijalu ostali su, očigledno je, samo mrtvo slovo na papiru i prazna priča.

Jasno je da oni koji bi trebalo da štede novac u budžetu BiH to ne rade, jer ne mogu da se odreknu luksuznog života i da prestanu sa trošenjem novca građana.

Daleko od toga da treba da se voze u starim krntijama, ali se postavlja logično pitanje moraju li baš da kupe najskuplje i mora li vozni park da se obnavlja svako malo, ako su automobili dobri i bezbjedni.

U BiH nikada i neće biti bolje dok čelnici institucija ovako rasipaju novac. Onoga dana kada počnu štedjeti i kada se budu pridržavali svojih obećanja, možda nam i krene nabolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana