Nove brige

Milijana Latinović

Stanovnici zapadnokrajiških opština u FBiH, mahom povratnici, nikako da stanu na zelenu granu. Iako su nakon ratnog vihora iz pepela podigli pradjedovska ognjišta i na sve moguće načine pokušavaju da opstanu i ostanu na njima, neka “viša sila” stalno ih tjera preko kućnog praga.

 

Rijetki su mladi ljudi koji su se vratili u Bosanski Petrovac, Drvar i Bosansko Grahovo, rijetki, jer u tim opštinama nisu vidjeli šansu za zaposlenje, a bez posla nemoguće je da stvaraju porodice. I oni koji su se vratili iz izbjeglištva počesto razmišljaju da ponovo pakuju kofere, ovaj put da u miru bježe od problema koje im nameću oni koji povlače konce u BiH.

Već duže vrijeme stanovnici navedenih opština nemaju mira zbog migranata koji nadiru sa svih strana i unose nemir i strah među ionako napaćen narod. Migrantskoj krizi koja traje godinama kraj se ne nazire, a mještani ovih opština i dan i noć strahuju za svoju, ali i bezbjednost svoje imovine. Njihov strah je opravdan, jer su već nekoliko puta bili na meti izbjeglica koje na sve načine pokušavaju da se domognu Evropske unije, koja ih ne prima pod svoje skute. Zarobljeni u BiH, očigledno svoj bijes i muku iskaljuju na nedužnom narodu.

A taj isti narod sada brine i neke nove brige. Imajući u vidu dešavanja u proteklih nekoliko dana, zapadnokrajiške opštine mogle bi se naći na ivici ekološke katastrofe, jer u njihova dvorišta stiže otpad nepoznatog porijekla. Kome je palo na pamet da nekoliko šlepera sumnjivog otpada istovari u Drvaru i Bosanskom Grahovu još nije poznato, ali je očigledno da se teritorija koja je oduvijek bila poznata po zdravoj klimi i čistom vazduhu na sve načine nastoji zagaditi. Otpadom bi mogao biti zatrpan i Bosanski Petrovac, samo ako svjetlo dana ugleda spalionica za animalni i medicinski otpad, čija je izgradnja planirana u ovoj lokalnoj zajednici. Iz straha za svoje i zdravlje svoje djece mještani ovih opština dižu glas protiv takvih projekata i pozivaju na odgovornost nadležne. Bosanski Petrovac, kao jedna od najsiromašnijih opština u Unsko-sanskom kantonu, uvijek je bila na dnu liste kada je kantonalna vlast dijelila pomoć pa je nemoguće ne zapitati se zašto spalionicu ne grade u drugim lokalnim zajednicama, ako je ona korisna i donosi zaradu, jer sve što je iole valjalo Petrovac je uvijek zaobilazilo. Krajnje je vrijeme da čelnici ovih opština, ali i oni koji ih predstavljaju na višim nivoima vlasti u BiH, stanu u zaštitu stanovništva, jer džaba milionski projekti ako u ionako pustim selima ne ostane niko. Ostaje nada da će oni koji donose odluke slušati glas naroda i da će u ovim, ali i svim narednim situacijama, glas razuma biti iznad svega.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana