Novac za odbranu

Vedrana Kulaga Simić

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH godinama su pod lupom, a razloge ne treba mnogo objašnjavati. Sve je jasno samo kada se kaže koliko službenika, vojnika i drugih vojnih lica stoji u njihovim redovima, koliki im je budžet, a kolika je, sa druge strane, zemlja pod čijom zastavom stoje.

Resor odbrane je apsolutni rekorder po potrošnji u BiH jer im svake godine na raspolaganju stoji više od 260 miliona maraka, a gotovo sve i "ispari" - mahom za plate i naknade.

I tu godinama imamo isti problem, ako se na stranu stavi to što mnogi samo pričaju da je trenutna dužina vojnog reda previše za zemlju veličine BiH.

Nedostatak političke volje donedavno je bio ključni izgovor za to što je u resoru odbrane više od 10.000 ljudi. Nedavno je napravljen određen pozitivan iskorak usvajanjem dokumenta pod nazivom "Pregled odbrane", ali to, po svemu sudeći, neće uvesti potrebnog reda u kasarne i druge vojne objekte u BiH.

A stanje je više i nego zabrinjavajuće.

Nekada je bila čast biti vojnik, a danas se sve to uglavnom svelo na činjenicu da je u pitanju solidno plaćen posao i da je penzija blizu. Niko ne spori da među hiljadama onih koji su upravo u OS BiH dobili posao i postali vojnici ima i dio onih koji to stvarno gledaju kao životni poziv, ali teško da i to mogu ako se uzme u obzir gdje rade i kako se hrane.

Izvještaji o izvršenju budžeta jasno pokazuju da skoro cijeli budžet redovno odlazi na plate i druge naknade na koje imaju pravo zaposleni u Ministarstvu, a za ostalo ono što ostaje. I tu nastaje problem. Hrana za vojnike je daleko od onoga što zaslužuju, prostorije u kojima borave su u katastrofalnom stanju. A o modernizaciji ne treba ni razmišljati.

Jasno je mnogima i kada samo prođu pored kasarni da tu ima samo vojnika, a da sve ostalo nedostaje. Od ispravnih vozila do kvalitetne odjeće, obuće, krovova, instalacija pa i drva u hladnim danima.

Takva slika sama po sebi nameće pitanje - da li su zemlji kao što je BiH, sa ovoliko stanovnika, potrebne ovolike Oružane snage čisto, eto, onako.

Pripadnici OS BiH pokazali su se nebrojeno puta na terenu kada je trebalo - i u poplavama i u požarima, te u misijama širom svijeta, ali, ruku na srce, ovoliko vojnika ne treba BiH, a i ona sve teže može da pokrije sve njihove troškove.

To najbolje se najbolje osjeti kada je u pitanju oprema, ali ko nju uopšte i gleda?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana