Nova vlada

Vedrana Kulaga Simić

Vlade dolaze i prolaze. Jedni ministri dolaze, drugi odlaze i tako pišu političku istoriju određene zemlje. Republika Srpska dobija novu vladu koja bi trebalo da jasnom vizijom pokaže put za bolju budućnost.

Nijedan od tih puteva nije, niti može biti lak, ako se uzme u obzir postojeće stanje, ne samo u RS nego i na globalnom planu. Toga mora svako da bude svjestan, ali se ne smije stati. Mora se nastaviti dalje i tražiti izlaz, ma koliko daleko on bio.

O ovome bi trebalo da razmišljaju i novi ministri koji će uskoro činiti kabinet novog premijera Srpske Željke Cvijanović.

I pred ovom vladom su mnogi izazovi, teške “borbe” kako bi se očuvala institucionalna i socijalna stabilnost u danima kada opasnosti prijete sa svih strana. Biće potrebno mnogo napora kako bi na ulicama Srpske bilo što manje nezadovoljnih, da bi se sredilo katastrofalno stanje u nekim javnim preduzećima i unaprijedili mnogi aspekti života onih za koje odgovaraju svi koji će uskoro zasjesti u vladine fotelje.

A prema onome što se moglo čuti prethodnih dana kroz konsultacije mandatara sa predstavnicima svih sfera društva, razumijevanje i spremnost da se uhvati u koštac sa svim izazovima koji se javljaju, postoji.

Niko ne treba da bude u zabludi da će biti lako.

Srpskoj trebaju mnoge reforme. Trebaju i strategije koje će se sprovoditi i davati vidljive rezultate, a ne biti samo mrtvo slovo na papiru. RS treba da stane u kraj nekontrolisanom trošenju javnog novca, jer svaki utrošeni fening, a kamoli marka mora imati opravdanje.

Iz ekspozea koji je mandatar iznijela pred poslanicima Narodne skupštine jasno je da su mnogi problemi u Republici Srpskoj detektovani na pravi način i da se svakom od njih planira prići sa potrebnom dozom ozbiljnosti.

Odlučnost i spremnost da se zasuču rukavi takođe je vidljiva, a vrijedni ljudi, spremni na izazove kojih ima i kojih će nesumnjivo biti, dobrodošli su u izvršnu vlast Srpske.

Ovoj vladi zasigurno treba dati šansu da pokaže i dokaže da zaštita Srpske i svih njenih građana nije samo floskula, već motiv da se bolje i brže radi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana