Nova-stara revizija

Vedrana Kulaga Simić

Ministarstva, agencije, direkcije, kancelarije i druge institucije na nivou BiH potvrdile su da mogu i dalje da se ponašaju prema novcu iz budžeta kako hoće, kako im dođe, a taj stil, nažalost, postao je tradicionalan.

Analiza finansijskog poslovanja tokom prošle godine u institucijama BiH nije donijela ništa novo. Jedino novo je godina na koju se odnose, a suština je ostala ista. Većina grešaka i "krivih Drina" nije ispravljena, izdaci za mnoge stvari i dalje ne pronalaze opravdanje u (ne)ostvarenim rezultatima u poslovima za koje su i angažovani.

Spoljni saradnici, uprkos armiji koja broji više od 22.300 zaposlenih, i lani su bili više nego česti gosti u zgradama i poslovnim prostorima institucija za čiji zakup mjesečno odlaze hiljade maraka jer, naravno, žele da imaju kancelarije iz kojih se gleda u strogi centar gradova.

Računi za telefone, putovanja, dnevnice i ko zna za koje još troškove na dugoj listi privilegija na nivou BiH opet su "probijani", dostavljani iz kafića i restorana tako da ni tu ništa nije novo. Osim da je sve isto kao i lani i tako one godine prije, i prije dvije, tri, četiri...

Ništa bolje stanje nije ni u oblasti javnih nabavki tako da se sve više stiče utisak da se pojedinci drže poznate parole da su zakoni tu da bi se kršili. Na sličnom nivou su sudski sporovi, posebno oni izgubljeni čija se težina mjeri svake godine u posljednjoj deceniji u milionima KM na godišnjem nivou. A da za to niko nije odgovarao ni, vjerovatno, zapitao da li treba da bude urađena možda neka analiza, utvrđeno šta i kako dalje i da li neko, konačno, treba da odgovara za izgubljene milione iz džepova poreskih obveznika koji su tu i završili.

Moglo bi se nabrajati "do sutra", ali nema efekta. I nije to samo stvar na nivou BiH, jer se slične stvari i greške vide iz godine u godinu i na ostalim nivoima vlasti.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je uradila svoj dio posla u konkretnom slučaju. Pred lice javnosti su dostavili izvještaje o finansijskoj reviziji za 2014. godinu i sada je sve na nadležnim organima. Krajnje je vrijeme da zavrnu rukave, ali i "slavine" onima kojima ne poštuju zakone jer je do sada odgovornost za finansijsku disciplinu bila ravna nuli. A ka toj "vrijednosti" povešće i ovu zemlju, ako im se ne stane u kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana