Nova-stara reforma obrazovanja

Milijana Latinović

Reforma srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj po svemu sudeći i u ovoj godini biće top tema. A bila je i lani, pa i godinu-dvije ranije. Mnogo se pričalo o promjenama u obrazovanju, o planovima i mogućnostima kako bi naš obrazovni sistem koliko-toliko bio unaprijeđen. A očigledno se od tih priča nismo odmakli mnogo, kada ih iz godine u godinu ponavljamo.

 

Svima nam je dobro poznato da se u našem obrazovnom sistemu prepliće mnogo nadležnosti i odgovornosti, da ono nosi breme raznih ideoloških sadržaja i da je veoma malo inovativnih programa koji bi đacima mogli pružiti adekvatno znanje. Previše je gradiva koje se nauči za peticu u dnevniku i veoma brzo zaboravi. Učenicima su potrebne lekcije koje će savladavati da bi bili spremni da se uhvate u koštac sa svim što ih čeka kada izađu iz školske klupe.

U borbu za efikasnije obrazovanje upustili su se i prosvjetari i privrednici. Prvi korak je napravljen još lani kada je dualno obrazovanje, koje osim teorijske podrazumijeva i više časova praktične nastave, na mala vrata ušlo u pojedine škole. U planu je da se do kraja marta urade analize o zanimanjima koja su potrebna privredi kako bi se na osnovu dobijenih podataka mogla kreirati upisna politika za srednje škole za iduću godinu.  Plan je da se dođe do konkretnih podataka koja su zanimanja iščezla, a koji su poslovi budućnosti kako bi srednjoškolci čim zatvore udžbenike dolazili do zaposlenja.

Ovu i slične priče svi skupa pričali smo i proteklih godina. Za to vrijeme mladi su mahom pakovali kofere i odlazili u inostranstvo gdje im se uz siguran posao nude višestruko veće plate. Odlasku mladih preko granice u velikoj mjeri doprinijelo je i to što smo godinama neopravdano gurali zanate u zapećak, savjetujući svršene osnovce da upisuju neka "bolja" zanimanja, da hrle na fakultete i svi budu ljekari, ekonomisti i pravnici. Vođeni logikom da "treba završiti fakultet i biti gospodin u odijelu", mladi ljekari, ekonomisti, menadžeri i pravnici danas mahom stoje u redovima zavoda za zapošljavanje, a od roditelja traže marku za kafu. Neusklađenost sistema obrazovanja i potreba tržišta rada dovela je do toga da hiljade diploma samo skupljaju prašinu.

Nadležni u sistemu obrazovanja i poslovna zajednica velike nade polažu u sistem dualnog obrazovanja koji bi, prema njihovim najavama trebalo uveliko da zaživi u našim školama i prekrati đacima put do zaposlenja. Krajnje je vrijeme da školujemo kadar koji nam je prijeko potreban kako domaće fabrike ne bi ostajale prazne. Samo tako ćemo privredu podići na noge i stvoriti svjetliju budućnost za potomke. Ne smijemo zaboraviti da izdvajanja za obrazovanje moraju biti veća i da ulaganje u tu oblast nikada nije trošak već investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana