No­va na­da

Vedrana Kulaga Simić

Zov za­vi­ča­ja vra­tio je do­sta srp­skog ži­vlja na og­nji­šta u li­vanj­ski kraj, ko­ji je na­kon su­ro­vih su­ko­ba do­šao pod fe­de­ral­nu vlast. Mno­gi su iz­no­va spa­ko­va­li ko­fe­re i po­zdra­vi­li se sa sre­di­na­ma u ko­ji­ma su pro­na­šli spas dok je rat­ni vi­hor još ha­rao ovim pod­ne­bljem.

Za­te­kli su šta su za­te­kli. Ma­hom zga­ri­šta na og­nji­šti­ma, ali su ma­lo-po­ma­lo uspje­li da sta­nu na no­ge i kre­nu is­po­čet­ka. Svo­ji na svo­je, pa ka­ko god to bi­lo te­ško na po­čet­ku. Po­la­ko su po­pra­vlja­li krov na gla­vom, zi­da­li, kr­či­li i uz ne­se­bič­nu po­moć sa mno­gih adre­sa stva­ra­li svoj svi­jet iz ko­jeg ni­ka­da ni­su htje­li ni oti­ći. Ali su bi­li pri­mo­ra­ni.

Iako u FBiH, ve­ćin­sko srp­sko sta­nov­ni­štvo u Dr­va­ru, Bo­san­skom Pe­trov­cu i dru­gim sre­di­na­ma osla­nja­lo se na Re­pu­bli­ku Srp­sku i Sr­bi­ju, s pra­vom, jer su im bi­le ru­ke spa­sa i još su.

Po­sljed­nji do­kaz to­me je po­moć ko­ju je Dr­va­ru obe­ća­la Sr­bi­ja i to obe­ća­nje i ispunila. Ma ka­ko god ko gle­dao na pri­su­stvo ve­li­kog bro­ja po­li­ti­ča­ra u Dr­va­ru u sri­je­du, ni­je­dan ni­je bi­tan ko­li­ko oni ko­ji su do­bi­li po­slo­ve u “Jum­ku”, po­slov­ni­ci ban­ke, te oni ko­ji će od to­ga ima­ti in­di­rekt­nu ko­rist u ovo, još te­ško vri­je­me.

To je istin­ska po­moć ko­ja ci­je­lom tom kra­ju da­je na­du da ni­su za­bo­ra­vlje­ni i da i dru­gi, ne sa­mo Dr­var, mo­gu da oče­ku­ju po­moć i da se na­da­ju da će im, ipak, kre­nu­ti na­bo­lje.

Obi­čan na­rod ne tra­ži mno­go. Skrom­nost je nje­go­va vr­li­na, te bi zbog to­ga svi ko­ji mo­gu mo­ra­li po­mo­ći. Sr­bi­ja je do­sta ura­di­la na tom po­lju, kao i Re­pu­bli­ka Srp­ska, ko­joj isto ta­ko po­ma­že Sr­bi­ja.

U pro­te­klih ne­ko­li­ko go­di­na na de­se­ti­ne mi­li­o­na ma­ra­ka sti­glo je pre­ko Dri­ne u Re­pu­bli­ku Srp­sku, a od tih do­na­ci­ja iz zva­nič­nog Be­o­gra­da ni­kle su no­ve ha­le, mo­sto­vi, bol­ni­ce, vr­ti­ći, ob­no­vlje­ni pu­te­vi, a do­sta to­ga će da se po­kre­ne i gra­di u pred­sto­je­ćim da­ni­ma i mje­se­ci­ma.

Re­pu­bli­ka Srp­ska i Sr­bi­ja ima­ju spe­ci­jal­ne i pa­ra­lel­ne ve­ze na ko­je ne bi ni­ko tre­ba­lo da upi­re pr­stom, dok od to­ga kon­kret­nu ko­rist ima­ju gra­đa­ni ko­ji su i da­lje ov­dje.

Ko­ji još ni­su spa­ko­va­li ko­fe­re i okre­nu­li za evrop­skim vi­ho­rom ko­ji sve vi­še ja­ča na ovim pro­sto­ri­ma.

Dr­var­ča­ni­ma je još jed­nom po­tvr­đe­no da ne­ko mi­sli na njih, da že­li da im po­mog­ne i ta­ko bi tre­ba­lo svi da se op­ho­de ne sa­mo pre­ma Dr­va­ru, ne­go gdje god mo­gu.

Če­sto se ka­že da je BiH si­ro­ma­šna ze­mlja, ali ni­je baš to­li­ko. Nov­ca ima do­sta, sa­mo je ne­pra­ved­no ras­po­re­đen. Svi­ma u ovoj ze­mlji, na svim ni­vo­i­ma vla­sti, pri­o­ri­tet tre­ba da bu­du nji­ho­vi su­gra­đa­ni i bo­lji ži­vot za sve, a ni­ka­ko no­ve po­dje­le i ras­pi­ri­va­nje ono­ga što je tre­ba­lo da bu­de uga­še­no ka­da je po­če­la no­va isto­ri­ja BiH. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana