Nova nada

Vedrana Kulaga Simić

Od završetka rata u BiH navršavaju se dvije decenije, a istina o mnogim zločinima nad Srbima sa početka devedesetih godina prošlog vijeka i dalje je posuta zemljom ili zabetonirana na brojnim mjestima širom ove zemlje.

Hiljade porodica i danas čekaju na istinu o događajima u kojima su njihovi najmiliji izgubili živote, način na koji se to desilo, ali i dan kada će pronaći njihove posmrtne ostatke, zapaliti svijeće i pomoliti se, po ko zna koji put, za njihove duše.

Jama Radača je samo jedna u nizu grobnica koje kriju istinu o stradanju Srba u proteklom ratu iako je odavno krajnje vrijeme da istina o stradanju Srba u Hercegovini i mnogim drugim stradanjima ugleda svjetlost dana.

Da je bilo istinske volje svih strana u BiH, to bi do sada bilo poznato, ali godinama scenom vladaju određene struje kojima je u interesu nešto sasvim suprotno, a istovremeno neshvatljivo.

Tračak nade, ipak, stigao je ovih dana iz Tužilaštva BiH, koje je skoro od osnivanja bilo na meti kritika, prije svega, majki, očeva, braće i sestara postradalih Srba, jer, prema njihovoj ocjeni, nije dalo dovoljno vjetra u leđa svojim zaposlenim da se posvete istragama o zločinima počinjenim nad njihovim najmilijima.

Iz te pravosudne institucije na nivou BiH stižu ohrabrujuće informacije da su ubrzali istragu ratnih zločina nad Srbima koji su počinjeni na potezu od Konjica do Mostara. Naglasili su i da je pod njihovom lupom 15 osumnjičenih osoba.

Istraga je, osim na nekoliko direktnih izvršilaca, usmjerena i na osobe iz komandnih struktura Armije RBiH, Hrvatskog vijeća odbrane i Štaba Teritorijalne odbrane, koji su, prema tvrdnjama upućenih u istragu, osumnjičeni za ubistvo Srba čiji su posmrtni ostaci završili u jami Radača kod Mostara, gdje su i tijela Bošnjaka.

Ta lokacija nije nepoznanica. Na nju godinama prstom upiru i predstavnici RS u Institutu za nestala lica BiH i traže da konačno žrtve budu pronađene i identifikovane, a počinioci kažnjeni.

Era ćutanja, pogrešnih i skrivenih podataka mora konačno biti završena, a na njeno mjesto doći istina. Svi narodi u BiH imaju pravo i moraju saznati pravu istinu o stradanjima svojih bližnjih u proteklom ratu.

Srbi to sada očekuju i od nadležnih u Tužilaštvu BiH, kada je riječ o zločinima počinjenim u Hercegovini, jer je 20 godina i više nego previše da mnogi predmeti o zločinima "šetaju" od ruke do ruke i od ladice do ladice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana