Nova nada za istinu

Vedrana Kulaga Simić

Iako je od završetka rata na ovim prostorima prošlo više od dvije decenije, brojni slučajevi i dalje stoje kao omča oko vrata pojedincima, a time i narodima kojima oni pripadaju.

Jedan od tih primjera su stradanja u Sarajevu, na Markalama i u ulici Vase Minskina. Potpune istine o nemilim događajima nema ni dan-danas, a spekulacija, teza i suprotstavljenih teza, sa ključnim ciljem da za te zločine budu okrivljeni samo Srbi, ima na pretek.

Ni danas nisu posložene sve kockice kako bi se konačno i nedvosmisleno utvrdilo ko je, na kraju kriv. Na to je upozorio čak i sudija Haškog tribunala koji je u slučaju Markala izdvojio mišljenje na presudu prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

Taj posao mora biti završen. Mora biti utvrđena konačna i prava istina o tome šta se dešavalo tih dana u Sarajevu, ali i u drugim mjestima.

Novu nadu da će istina izaći na vidjelo uliva podatak da će grupa svjetskih i domaćih eksperata za balistiku, eksplozive i forenziku uskoro ponovo otvoriti cijeli slučaj i slike posložiti onako kako su zapravo i bile tih kobnih dana.

Mora se konačno stati ukraj spekulacijama, utvrditi kako je bilo, sa koje strane su stigle granate, koliko je poginulih i u čijom glavi je sve osmišljeno i režirano.

Dosadašnje analize sasvim izvjesno nisu dale pravu sliku, a ona je BiH, ne samo u tim slučajevima, i te kako potrebna jer se budućnost ne može graditi na lažima iz prošlosti. Ono što je bilo – bilo je, ali istina mora biti poznata, ma kakva god ona bila.

Od nove ekspertize mnogo se očekuje, i to s razlogom jer se na te i takve stvari mora staviti tačka.

Mnoge oči biće usmjerene idućih mjeseci na stručnjake koji će u blizini Rume pokušati da dođu do prave istine o tome šta se tih dana sa početka devedesetih godina dešavalo na sarajevskoj pijaci. Previše je slučajnosti i nejasnoća u svim tim događajima da bi ih jednostavno kao takve ostavili istoriji da svjedoče o ratnim dešavanjima, krivici i odgovornosti.

Svako mora da odgovara za nedjela koja je počinio, ali da bi to tako i bilo, potrebno je zaključiti, jasno i bez rezervi šta je i kome na duši. Tuđe grijehe ne smije bilo ko nositi na svojim leđima.  Samo istina i suočavanje sa istinom mogu ovaj dio zemaljske kugle da poguraju naprijed. U bolju budućnost. Izvještaj ove ekspertske grupe sigurno će biti korak ka tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana