Nova lokalna priča

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska i FBiH ušle su u novu izbornu godinu. Birači će ponovo na izbore u oktobru, ali ovaj put da izaberu gradonačelnike, načelnike i odbornike u svojim sredinama.

Izborni voz uskoro će zvanično krenuti, pripreme su već počele, a veoma su male šanse da će se u idućim danima i mjesecima, a posebno kada krene i zvanična kampanja pričati o temama koje su od značaja za običnog čovjeka koji je još u ovoj BiH. Zemlji koja godinama grca u velikim problemima.

To se pokazuje svakog dana. Političke trzavice i pojedinci koji nikako da se pozdrave sa devedesetim godinama prošlog vijeka i barem pokušaju da se potrude kako bi zemlja, u koju se kunu, krenula naprijed.

To bi bio normalan tok u jednoj nenormalnoj zemlji u kojoj se strance i dan danas nešto pita. Koji su još tu i u nekim glavnim ulogama i nakon četvrt vijeka od završetka rata.

Mada, iskreno, nisu samo oni problem, već dosta krivice za stanje u kojem je BiH te za imidž koji ima u svijetu, i na domaćim političarima je. Godinama se u krug vrti jedna ista priča “dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti” i to odavno kida živce, udara na zdrav razum.

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja. Zemlja koja je daleko od onoga što je nekada definisano međunarodnim aktom i još dalje od onoga što je do sada trebalo da postane. Jer 25 godina nije kratak period, osim ako je, izgleda, u pitanju BiH jer nekima i dalje ne odgovara ono što je potpisano kako bi rat stao.

I ta priča, u stvarnom životu, na nekim nivoima neće još prestati, ali bi bilo dobro da barem u narednom periodu bude, koliko je moguće, u nekom drugom planu.

Lokalni izbori su pred nama. Na desetine hiljada kandidata, stranaka kao i nezavisnih kandidata ponovo će se pojavljivati na svakom ćošku i, što je i neizbježno, uvjeravati birače i slučajne prolaznike kako su oni baš taj jedan jedini pravi izbor. Međutim, djelima se moraju pokazati.

Ovi izbori su veoma bitni, a izlaznost će pokazati sliku stvarne BiH. Jer talas odlazaka stanovništva sa ovih prostora nekako je osnažen posljednje tri, četiri godine i političarima i svima koji misle da se uključe u ovaj politički voz prvo treba da bude na umu da moraju nešto konkretno da ponude svojoj rodbini, prijateljima i ostalim sugrađanina.

Ono nešto zbog čega će povjerovati da će biti bolje i da možda odlazak i nije jedina opcija. Ali to nešto ne smije biti samo obećanje. Toga je bilo i previše.

Jasno je da bez “visoke” politike predstojeći dani neće moći da prođu, ali i na tom nivou je krajnje vrijeme da se poslože kockice onako kako treba. A od toga bi korist imali svi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana