Notari i advokati

Dragana Keleč
Notari i advokati

Kažu da je omiljena latinska izreka većine advokata "Bis vivit qui bene vivit" što bi značilo "Dva puta živi, ko dobro živi".

 Zašto je tako pokazuju njihove mjesečne zarade, na kojima bi im pozavidjeli i oni koji imaju solidne plate, a da ne govorimo o radnicima koji za cifru koju advokati zarade za jedan mjesec moraju da "rintaju" mjesecima. Izuzetak su, naravno, notari, koji su u još boljoj poziciji od advokata.

E sad, ako su pošteno zaradili mnogo novca, neka su, ali očigledno je da našim advokatima i notarima nije dovoljno to što primaju po nekoliko hiljada maraka mjesečno, pa prikrivaju realnu zaradu, što je problem u ovoj priči.

Naime, prosječan doprinos po zaposlenom u javnom sektoru u Republici Srpskoj iznosi 181,71 marku, a u privatnom 98,84 marke. Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, to je posljedica nerealnog prikazivanja osnovice, odnosno bruto plate, a tu su najupečatljiviji primjer upravo advokati i notari.

Tako je analiza FZO RS koja je rađena na uzorku od 294 advokata i 56 notara, pokazala da čak 60,88 odsto advokata i 42,86 odsto notara prikazuje bruto platu koja je niža od prosječne bruto plate isplaćene u RS. Čak 14,29 odsto advokata prikazuje bruto platu koja je niža i od polovine prosječne bruto plate, a svega 9,18 odsto advokata prikazalo je bruto platu veću od prosječno isplaćene bruto plate u RS, dok je kod notara taj procenat iznosio 57,14 odsto.

U ovim analizama stoji da je najniža bruto plata koju su prikazivali advokati niža od prosječne bruto plate isplaćene u RS za oko 56 odsto, a kod notara 40.

A realnost je da je najbolje plaćeno zanimanje sa završenim pravnim fakultetom u Republici Srpskoj upravo notar čija mjesečna zarada iznosi više od 10.200 maraka, dok advokati u prosjeku imaju platu oko 2.100 maraka.

Malo je reći da je ovakvo ponašanje advokata i notara sramotno, ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog profesije, koja bi samo po sebi trebalo da nosi određene moralne norme.
Znači li ovakvo ponašanje pravnika, da bi i svi drugi trebali, zarad zarade, da zaborave ko su i šta rade?
Inspektori, na vas je red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana