Njemački virus

Veljko Zeljković
Njemački virus

Pesimizam ekonomskih stručnjaka povodom situacije u Njemačkoj je naglo porastao, pokazuju nedavno objavljeni rezultati ankete Lajbnicovog centra za evropska ekonomska istraživanja iz Manhajma.

Ekonomski pokazatelji, iz kvartala u kvartal, su sve lošiji. Privredni rast, tokom ove godine, postaje misaona imenica, pogotovo zbog sve lošijeg stanja u automobilskoj industriji, što bi bez posla moglo ostaviti više od 15.000 radnika u Njemačkoj. 

Jednostavno nekadašnji motor privrednog razvoja Evrope našao se u situaciji da mu otkazuje sve više vitalnih dijelova. Privredni rast ove zemlje bi tokom ove godine mogao iznositi - nula. 

Da stvari u ovoj zemlji ne idu na dobro pokazuju i podaci da Njemačka više nije ni među 20 najbogatijih zemalja na osnovu dodate vrijednosti po glavi stanovnika, a koji se mjeri na osnovu BDP-a po paritetu kupovne moći.

Loši medicinski nalazi i bolesti kojih je sve više doveli su i do rasta nezaposlenosti. U posljednjih 12 mjeseci bez posla je ostalo čak 176.000 radnika. 

Ukoliko auto-industrija klekne, pored hemijske, koja se u nekom prethodnom periodu oslanjala na jeftine ruske energente, mogao bi se desiti veliki ekonomski kolaps širom Starog kontinenta, pa i u BiH, čija privreda u dobroj mjeri zavisi od njemačke produktivnosti, odnosno privrednog razvoja - krvne slike, koja sve više pokazuje znake hronične anemije. 

Drvna industrija i proizvođači namještaja već osjećaju posljedice posrnuća njemačke privrede. Obim proizvodnje je u pojedinim slučajevima pao za čak 20 odsto. 

Otkazuju se i narudžbe za narednu godinu, što bi pojedine firme u BiH moglo dovesti u situaciju da zaključaju svoje pogone. 

Naravno nikako ne treba zaboraviti da veliki broj ljudi sa ovog prostora radi u ovoj državi, što regularno, što na crno i šalje novac svojim najbližim u BiH. Te dotacije su u nekom prethodnom periodu iznosile između četiri i pet milijardi maraka, na godišnjem nivou. U pitanju je svota novca koja legalnim putevima uđe u BiH.

Njemačka privreda će se vjerovatno na kraju izvući iz ovog, uz veliki pad životnog standarda, ali pitanje je šta će biti sa drugima koji su svoj ekonomski prosperitet i razvoj u velikoj mjeri vezali za ovu zemlju?! 

Oni zluradi koji se raduju propasti ove zemlje, zbog njene spoljne politike, trebalo bi da vide malo širu sliku. Naravno i nadležni. Pronalaženje načina kako da se pomogne ugroženim firmama i sektorima nikako ne treba ostavljati za sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana