Njemačka opet zove

Milijana Latinović

O odlivu radne snage sve glasnije se govori u Republici Srpskoj, a kako i ne bi kad su mnoga preduzeća dovedena na ivicu opstanka jer radnika nema ni za lijeka. Odlazak kvalifikovanih radnika nije novost, odlazili su i ranije, ali posljednjih godinu-dvije mahom odlaze cijele porodice bez namjere da se ikada vrate.

Sigurniji posao, višestruko veća plata i generalno mnogo bolje uređen sistem života u razvijenim evropskim zemljama, za sve one koji s koferom u ruci hrle preko grane i više su nego dovoljan razlog da zauvijek napuste svoja ognjišta.

Da je situacija prilično teška i da rješenje nije ni na vidiku i te kako su svjesni domaći poslodavci, a strah u kosti ulila im je i vijest da je Njemačka liberalizovala propise o zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice EU. Novi zakon koji je usvojio tamošnji Parlament pruža priliku svima da borave u Njemačkoj šest mjeseci dok traže posao. Šansu da se zaposle u nekom od tamošnjih preduzeća imaju svi, bez obzira da li se njihovo zanimanje nalazi na spisku deficitarnih njemačke Agencije za zapošljavanje, kako je to bio slučaj do sada.

Domaći poslodavci su uvjereni da će se ti mnogo liberalniji propisi i te kako odraziti na tržište rada u Srpskoj koje već duže vrijeme kuburi sa kvalitetnom radnom snagom. Mnogi dižu ruke od poslovnih ponuda iz inostranstva jer zbog nedostatka radnika nisu u mogućnosti da ispunjavaju ugovore i realizuju velike poslove. Brige na licima poslodavaca, ako je suditi prema trenutnoj situaciju, neće tako lako i brzo nestati. Poslovna zajednica i Vlada RS uhvatile su se u koštac s ovim problemom prošle godine, ali nedovoljno da se odliv radne snage potpuno zaustavi. Olakšice privredi i rast plata za 30 do 50 maraka jesu popravile situaciju, ali smo i dalje predaleko od evropskih standarda. I nije novac jedini razlog zbog kojeg radnici odlaze. Nestabilna politička situacija na nivou BiH veliki je krivac što stanovništvo napušta ove krajeve.

Planovi za rješavanje problema koji svakodnevno potresaju domaću privredu, uveliko se kroje zajedničkim snagama vlasti i poslovne zajednice, kako bi što efikasnijim mjerama zaustavili odlazak radnika. Ostaje nada da će najavljene mjere i potezi uroditi plodom i da Srpska na kraju godine neće zbrajati propala preduzeća i broj radnika koji su otišli u inostranstvo, već višestruko veće prihode koji će doprinijeti boljem standardu svih stanovnika. Kvalifikovani radnici su stub svake privrede, jer džaba nam savremene mašine ako nema ko da ih upali, a alarm odavno zvoni za uzbunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana