Nit platiše, nit uplatiše

Žarko Marković
Nit platiše, nit uplatiše

Prošlo je desetak dana otkako je direktor Memorijalnog centra u Potočarima Emir Suljagić zakukao jer je petoro članova Delegacije Evropske unije u BiH položilo vijenac na groblju u Bratuncu, odavši tako, kako su i sami naveli, počast nevino stradalim civilima.

Jauk unesrećenog Suljagića čuo se i do Brisela pa su Evropljani brže-bolje poslali izvinjenje svima koji su se zbog njihovog gesta osjetili uvrijeđenim i povrijeđenim.

Nije to izvinjenje bilo dovoljno pa su Suljagić i ostatak njegovog orkestra iz nevladinih organizacija u FBiH nastavili da proklinju i osuđuju sve koji su se, sram ih bilo, usudili da odaju poštu i nekoj žrtvi koja nije bošnjačka.

Toliko je to opteretilo (n)Emira da je poručio Evropejcima da će pakleno platiti što banuše u Bratunac.

Mora se priznati da je Suljagić ovim potezom, što bi rekli mladi, prekucao igricu. Nema kakve bljuvotine nisu sipali federalni zvaničnici proteklih godina i toliko su se uhodali da su pomalo postali i dosadni pa je Emirova reakcija bila kao neko osvježenje.

Čega se lik dosjetio. Da napadne ljude jer su položili cvijeće na spomenik žrtvama.

Besmisleno je ozbiljno govoriti o toj histeriji ili, kako već rekoše oni što reagovaše iz Banjaluke, klasičnoj mržnji, srbofobiji. U Srpskoj valjda ne postoji više niko ko ne shvata o čemu se tu radi. Istina je samo jedna i to onakva kakvu ju je propisalo Sarajevo. Svi drugi su supismeni četnici.

Desetak dana poslije niko iz EU još ništa nije “pakleno platio”, ali istovremeno nije ni uplatio. Brisel nije uplatio 70 miliona evra pomoći BiH za nekakve reforme, jer ovdašnje vlasti nisu usaglasile dokument na osnovu kojeg bi uplata mogla biti izvršena.

A to ne dozvoliše političari iz SDA, stranke Ramiza Salkića koji je nakon događaja u Bratuncu duvao u istu trubu kao i Suljagić.

Nema, razumije se, nikakve veze između ova dva procesa. EU ne bi taj keš uplatila ni da se nije digla dreka zbog polaganja cvijeća u Bratuncu. Puca im ona stvar zbog Emirovih prijetnji i zapomaganja, pare ne daju zbog drugih stvari.

Što otprilike govori koliko smo bitni Briselu. Niti smo im bitni, niti imaju blage veze o tome kako je živjeti ovdje.

Briselu ostade novac, a nama ostaše Suljagić i družina. Jasno je ko je prošao bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana