Nit nacije, nit bezbjednosti

Žarko Marković

U ratu u Ukrajini ginu civili. I to je najveći užas. Za smrt svakog nevinog čovjeka kriv je primarno onaj ko je ispalio metak ili granatu. Tek iz drugog plana vrebaju analize, uzroci, planovi i razlozi.

Nijedan sukob na planeti, pa ni onaj u Ukrajini, ne može se tumačiti bez analize, uzroka, planova i razloga. A većina planete baš o tome ne vodi računa. Zato imamo to što imamo. Informativni i medijski haos, sluđenu javnost, kako Rusije, tako i ostatka Evrope, dok cijene divljaju.

Medijski haos odlično se primio u BiH, naročito otkako su društvene mreže omogućile svima da budu novinari.

Tviteraši znaju na čemu Zemlja stoji, pa i sve detalje rusko-ukrajinskog sukoba. U Sarajevu većinski smatraju da je Putin novi Hitler, u Banjaluci su tradicionalno naklonjeni pravoslavnoj braći.

U Mostaru se bave Izbornim zakonom.

O prirodi rata na istoku Evrope da se raspravljati, ali dok čovjek vidi da u Sarajevu Ruse nazivaju agresorima, ozbiljan upitnik mu se pojavi nad glavom, jer oni agresorima zovu i Ozrence, Trebavce, Romanijce i Hercegovce što tri i po godine braniše svoje po lokalnim gudurama. Stoga, ovdje je potrebno prvo razjasniti šta je agresija, pa krenuti dalje.

***

Ništa od toga. U istom tom Sarajevu, gdje smatraju da su Srbi iz BiH agresori na vlastitu zemlju, tvrde da su Ivo Andrić ili Njegoš inspiratori genocida. Kad živiš i radiš u takvom ambijentu, logično je da udariš zabranu ulaska u zemlju Milošu Koviću.

Ugrožava profesor nacionalnu bezbjednost, vele u obavještajnoj službi. Toliko je jaka nacija, a i njena bezbjednost, da će je Kovićevi cvikeri sigurno ugroziti.

Dva dana vozili smo taj slučaj u medijima i gurnuli ga ukraj. Ni političari ga više ne pominju, nakon salve žestokih reakcija. Ković je najavio da će predavanja studentima u Istočnom Sarajevu održavati onlajn. Srpski političari u BiH, u njegovom slučaju, ostaće oflajn.

***

Paradoksalno je da ovaj mandat u zajedničkim organima prolazi u srpskoj defanzivi, ako se zna ko je trenutno glavni čovjek iz RS u Sarajevu. Spoljna politika je uzurpirana, obavještajna djelatnost, vidimo i u slučaju “Ković”, bez ikakve kontrole, tek donekle stvari su pod konac u Fudbalskom savezu.

Uoči prošlih izbora pominjalo se da Srbi u Sarajevu moraju da rade kao reprezentacija. Na kraju mandata ta ekipa najviše liči na fudbalsku reprezentaciju. Ne zna se kud ko bije.

***

Jer, tu zakone usvaja opozicija, a vlast izlazi sa glasanja. Kao u slučaju famoznih akciza. Srećom ili nažalost, postoje mehanizmi.

Jedan je i Dom naroda, pa višednevna rasprava o nametu na naftu i naftne derivate ipak iznjedri širu sliku, te se pokaza da su se SDP, a za njima i SDS, PDP i DNS, ipak, malo zaobadali. Ali, predizborno vrijeme trpi sve. Kao i narod.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana