Ništa novo

Vedrana Kulaga Simić

Revidirana strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH dugo je čekala formiranje vlasti i novi saziv Savjeta ministara. I dočekala, ali i ponovo ostavljena po strani da skuplja prašinu i čeka bolje dane kojih je sve manje.

Time je potvrđeno da su bile opravdane sumnje da se ništa pozitivno neće na tu temu dogoditi i da će optimizam ponovo pasti u vodu. Posebno jer ni ovaj put nije bilo jakog objašnjenja zbog čega na dnevnom redu nema mjesta za dokument koji je davno usaglašen. Za suštinski akt koji su podržali i Republika Srpska i FBiH i svi drugi koji su bitni u toj priči, a kojim se već duže vrijeme pojedinci olako igraju.

Revidirana strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina usaglašena je kako bi se nastavio taj proces koji je jedan od uslova, kako se to moglo na hiljade puta čuti u BiH, za pomirenje i suživot. Revidirana strategija i, uprkos tome, zbog bošnjačkih ministara u Savjetu ministara ostavljena po strani i iznova pokazano kakva je BiH.

Stotine porodica još čeka pravdu za najmilije koji su stradali u ratu. Za one koji su mučeni do nesvijesti, ubijani na kućnim pragovima, strijeljani jer su bili druge vjere...

Stotine optuženih još čeka svoju sudbinu, a neki je proživljavaju daleko od mjesta zločina. Daleko od BiH.

Zločina je bilo na svim stranama. Stradali su i jedni i drugi i treći. Pa i ostali, ali pravda za sve još nije zadovoljena. Jedan od razloga za to su i stalne blokade u vezi sa usvajanjem Revidirane strategije, ali i činjenica da niko nije odgovarao za neispunjene zadatke i prvobitne Strategije.

Ovakva situacija nikako ne ide na ruku BiH. Ovakvo ponašanje svaki put je samo potvrda da je ovdje sve moguće, posebno ono što niko normalan nikad ne bi poželio.

Vrijeme nezaustavljivo uzima svoj danak. Svjedoka je sve manje. Zub vremena ih je stigao, a isto tako je manje i onih koji, poučeni onim što stalno vide i čuju, imaju volje da ukazuju na zločine koji su počinjeni.

Nekima su, čak, i promijenili prvobitno date izjave. Ko zna zbog čega, ali to sve dodatno usporava pravdu koja nikako da dođe do BiH.

Zemlji koja još nije na stabilnim nogama. Ni u godini u kojoj puni četvrt vijeka postojanja. Žalosno, ali istinito.

Previše dana, mjeseci, godina je uzalud potrošeno. Mnogo toga prohujalo je u stalnim tenzijama, vraćanju na dnevni red nebitnih stvari, a guranju pod tepih onih od kojih, gotovo da i nema prečih. Revidirana strategija je očigledan i nepobitan dokaz tome.

Zločinci moraju biti kažnjeni, bez obzira iz kojeg roda i naroda potiču, ali isto tako ne smiju se jedni doživotno kriti, a drugi doživotno slati na robiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana