Ništa novo u Sarajevu

Sandra Miletić
Ništa novo u Sarajevu

Došao je i prošao i dugo očekivani i najavljivani samit u Sarajevu pod nazivom "EU - zapadni Balkan".

Evropska unija ponovila je po završetku samita nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i naglasila da je članstvo zemalja ovog regiona u EU zajednički cilj, a poručeno je da zapadni Balkan mora da intenzivira napore da ispuni neophodne kriterijume i dogovorene uslove na putu ka članstvu u EU.

EU je potvrdila potrebu za fer i rigoroznim uslovima u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Pozdravljena je namjera EU da proširi proces liberalizacije viznog režima na sve građane zapadnog Balkana, kada svi uslovi budu ispunjeni, ali kada će tačno BiH i ostali da dobiju vize, ostalo je i dalje nepoznato. Nije se saznalo ni kada će zemlje zapadnog Balkana da uđu u evropsku porodicu.   

Prioritet, zaključeno je na samitu, ostaje i završetak procesa održivog povratka izbjeglica i raseljenih, a problemi koji utiču na slobodu izražavanja i medija moraju se hitno rješavati.

Sve u svemu, na skupu koji je, otkako je najavljen, u žiži javnosti, koji je nerijetko najavljivan kao ključni i preloman za zapadni Balkan, nije se dogodilo ništa što već nismo čuli, vidjeli, ni znali. Sve je ono što se već odavno zna samo opet potvrđeno.

Naravno da je dobro i za BiH, kao i za sve zemlje u regionu da se održavaju ovakvi skupovi na visokom nivou, da se razgovara i sarađuje, da se zemljama zapadnog Balkana daje podrška, ali nečeg konkretnog u Sarajevu nije bilo ni ovaj put.

Jedina analiza (ESI-jeva) koja je urađena pred samit u Sarajevu pokazala je da EU trenutno ima važnijih briga od zapadnog Balkana (pa tako i od BiH) i da je tajming održavanja samita totalno pogrešan. Ili, bolje rečeno, nije mogao da bude gori.

Jer, Evropu brinu ekonomska kriza i ima neke druge prioritete i interese, i to je učinilo svoje. Zato je liderima pomenutih zemalja zapadnog Balkana i u Sarajevu poručeno: radite ono što treba i vidjećemo šta, kada i kako dalje.

Samit u Sarajevu ne može se nazvati neuspješnim, ali da je mogao da bude uspješniji, jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana