Ništa njemu nije jasno

Darko Momić

Osnivač SDA, "otac", tj. babo bošnjačke nacije, Alija Izetbegović, u svom kapitalnom djelu "Islamska deklaracija" naveo je da "muslimani tamo gdje su manjina treba da trpe dok ne postanu većina, a kad postanu većina, onda treba da formiraju islamsku državu".

Kratko i jasno svim nemuslimanima, osim predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koji tu tezu iz Izetbegovićevog manifesta panislamizma, umjesto kao prijetnju, doživljava kao borbu za jednakost svih građana. Nesrećnom Komšiću nije jasno ni da je Milorad Dodik u ovom trenutku najveća brana tome da on nikada ne vidi koliko je politički kratkovid i koliko je pogrešno kada kaže da "BiH mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažovati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek - jedan glas".

Nije njemu jasno ni da taj princip odlično funkcioniše u Njemačkoj ili Francuskoj, u kojima živi 90 odsto Nijemaca i Francuza, ali ne i u Belgiji, u kojoj je sjedište Evropske unije i u kojoj je prema Ustavu "obavezan paritetni sastav Vlade sa podjednakim brojem ministara Flamanaca i Valonaca".

Ne razumije on očigledno ni da uzurpiranje najvažnijih poluga vlasti od bošnjačkih političkih predstavnika, o čemu svjedoči to da se na čelu Savjeta ministara nalazi funkcioner SDA Denis Zvizdić, koji je istovremeno i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na čelu Doma naroda njegov stranački šef Bakir Izetbegović, kao i da on sam predsjedava Predsjedništvom BiH zahvaljujući bošnjačkim glasovima, najmanje predstavlja dokaz jednakosti svih građana BiH i potvrdu da je "odbačen prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda".

Nije mu jasno ni da upravo takve stvari uz njegov i građanski ekstremizam Reufa Bajrovića i sličnih izazivaju opravdan strah među Srbima, ali i među pripadnicima naroda koji njega ne priznaje za svog političkog predstavnika zato što se iza tih i takvih političkih poteza i prakse naprosto nazire teza citirana na početku ovog teksta.

Na kraju krajeva, to što je na posljednjoj džumi uoči prošlogodišnjih opštih izbora u svim džamijama u BiH dobronamjerno sugerisano islamskim vjernicima kome treba da ukažu povjerenje u trci za članove Predsjedništva BiH i da je pri tome lijepo rečeno njegovo ime predstavlja krunski dokaz da njemu zaista ništa nije jasno.

Ali, valjda će shvatiti da je inat ipak srpska, a ne građanska vrlina i da će prestati da insistira na onome što nema podršku svih naroda u BiH, a prije svega srpskog. U suprotnom, Srbi nikada neće prestati da prave razliku između njegovih ciljeva i "Islamske deklaracije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana