Ništa dobro

Darko Momić

Kako bilo ko racionalan i razuman može da vjeruje da je posljednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je prije nekoliko dana otišao sa te funkcije, napravio dobar posao namećući odluku protiv koje su svi legitimni politički predstavnici jednog konstitutivnog naroda?!

 

Pri tome jednostavno nije bitno o kakvoj odluci se radi, jer je to u sasvim drugom planu. Naprosto je svejedno da li se tom odlukom zabranjuje i kažnjava negiranje genocida ili, recimo, nameće da BiH svakom svom građaninu mora da isplati po 1.000 maraka. Stvar je prosta, ako su legitimni predstavnici cijelog jednog naroda protiv nečega, to ne valja i tačka.

Da je bar jedna politička partija iz Srpske koja ima kakav-takav legitimitet podržala spornu odluku, stvari bi bile drugačije. Ovako je Incko samo podigao političku temperaturu u ionako vrelom avgustu i punih džepova ode u Austriju, da se, kako je sam rekao, bavi kulturom, ostavljajući iza sebe politički haos, kao jedini rezultat 12 godina vladavine.

Srpske političke partije jedinstveno su u Narodnoj skupštini izglasale dva zakona - Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i dopune Krivičnog zakonika RS - kojima se pokušava anulirati ono što je Incko napravio, a ono što će uslijediti u narednom periodu samo će potvrditi tezu profesora Nenada Kecmanovića o BiH kao “nemogućoj državi”. A sve su prilike, što je i najavljeno, da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske uložiti veto i ocijeniti da je usvojenim zakonima povrijeđen njihov vitalni nacionalni interes. Ukoliko većina delegata ne podrži stav Kluba Bošnjaka, a sasvim sigurno neće, biće zakazana sjednica Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine. Ukoliko ni na komisiji ne bude dogovora, a jasno je da neće, ocjenu da li je povrijeđen vitalni interes Bošnjaka daće Ustavni sud RS. Odluke suda, a pogotovo Ustavnog, ne treba prejudicirati, ali uslovno rečeno, ako taj sud ocijeni da nije povrijeđen vitalni interes, dva zakona koja je usvojila NSRS upućuju se predsjedniku Republike Srpske da potpiše ukaz o njihovom proglašenju i potom idu na objavljivanje u “Službeni glasnik RS”, da bi već sutradan stupili na snagu. U slučaju da sve to bude urađeno prema uobičajenim rokovima, pomenuta dva zakona na snagu bi trebalo da stupe u drugoj polovini septembra.

A nakon toga će se, bez imalo sumnje, sudska saga nastaviti pred Ustavnim sudom BiH, od kojeg Srbi i Srpska ne treba ničemu dobrom da se nadaju, pogotovo što je taj sud za vrijeme Inckovog “tihovanja” radio njegov posao. Paradoks i ključni problem je što taj sud donosi odluke protiv kojih su predstavnici, ne jednog, već dva konstitutivna naroda. A sve je krenulo naopako od prve tako donesene odluke. One o konstitutivnosti. Pih!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana