Ništa bez štele

Dragana Orlović

Prije nekoliko dana počela je nastava u Republici Srpskoj, a pred sami njen početak Medicinska škola u Banjaluci formirala je i upisala naknadno jedno odjeljenje od 28 učenika.

Ništa čudno i sasvim opravdano. Zbog izuzetno velike zainteresovanosti malih maturanata upisana su nova odjeljenja medicinara ne samo u Banjaluci, već i u Šamcu i Srebrenici, a povećan je i broj učenika u Medicinskoj školi u Doboju. 

Upis svih tih đaka nije trebalo da donese probleme, ali problemi su ipak nastali. I to veliki.

Liste upisanih đaka u banjalučkoj Medicinskoj školi urađene su prema veoma čudnim kriterijumima. Svršeni osnovci koji su bili prvi "ispod crte" u toj školi nisu primljeni, već njihovi vršnjaci sa daleko manjim brojem bodova. Dodatnu sumnju da glavni kriterijumi nisu bili veći broj bodova (kako kategorično tvrde nadležni), već veća i jača štela, probudila je i činjenica da se među upisanima našlo i petoro đaka koji uopšte nisu ni konkurisali da se upišu u tu školu.

Dovoljan razlog da se u cijeli slučaj uključi prosvjetna inspekcija i da ispita kako su zaista ti svi đaci upisani. Da li su regularno bodovani ili im je pomoglo to što su imali vezu, "glavni osumnjičeni".

Ako budu ispitivali i zaista je tražili, lako će je pronaći. Ne samo u ovom slučaju, već svuda i gdje god da krenu.

Najzastupljenija je prilikom zapošljavanja. Tu je štela apsolutni "must have". Nerazdvojna prilikom traženja posla - nešto kao računar i tastatura, auto i točak, televizor i daljinski. Ne mogu je zaobići ni prilikom upisa u vrtiće, izbora škole, upisa na fakultet, odlaska ljekaru, traženja dokumentacije...

Ili, bolje reći, gdje god kreneš, ne možeš bez nje. Ako nemaš štelu, bolje odmah odustani - danas je postala uzrečica gotovo svih mladih, koji zbog nje dižu ruke od raznih raspisanih konkursa jer su unaprijed nekome namijenjeni.

Ma svuda, gdje god  krenu, srešće štelu. Pitanje je samo na koji način će je sankcionisati. Hoće li protiv nje podnijeti izvještaj i preduzeti oštre mjere sankcija? Ili možda ne mogu to? Možda i štela ima štelu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana