Nikova poruka

Veljko Zeljković

Svjetski poznati motivacioni govornik Nik Vujičić poručio je ljudima u BiH da streme budućnosti. Da se ne osvrću na prošlost, a na Zapad ne gledaju kao na Boga.

BiH, međutim, i dalje živi zarobljena u prošlosti. U “prokletoj avliji”, okovanoj politikom koju godinama vodi SDA.

I kako stvari stoje, ni u budućnosti nas ništa bolje ne očekuje, pogotovo nakon što su iz najveće bošnjačke partije istakli kako “priželjkuju snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država u BiH”.

Stranka koja se, navodno, svim srcem zalaže za suživot svih naroda priziva moćne sile da “srede stanje” u zemlji. Da se napravi država po volji jednog naroda.

U toj priči Srbi i Hrvati su manje-više suvišni. I to čelnici SDA više i ne kriju. Vidjelo se to, uostalom, i iz njihove posljednje stranačke rezolucije u kojoj se kao jedan od programskih ciljeva navodi stvaranje “republike BiH”. Bez entiteta! Za tako nešto pomoć se traži sa strane.

Za izreku “dogovor kuću gradi” izgleda da u SDA nisu čuli. Umjesto toga priželjkuju američku intervenciju. Da se nametnu rješenja koja ne bi bila interesu sve tri naroda u BiH, ali ni izborne volje građana.

Takođe, zaboravlja se i da američki intervencionizam nikome i nigdje dobrog nije donio. Latinska Amerika, Libija, Irak...

Svjetske sile vode geopolitičke igre. U tim šahovskim igrama aktere ne interesuje nastala kolateralna šteta. Pa ni sudbine malih naroda. Kada velike svjetske sile pričaju o demokratiji i vladavini prava, to obično ne završi dobro. Tu više nema ni demokratije, a ni prava.

Amerika želi povratak na Balkan kako bi smanjila uticaj Rusije i Kine. Ako već žele da se vrate, zašto to ne urade ekonomski, a ne vojno, i to tako što će pozvati svoje kompanije da investiraju u BiH. Kina je vjerovatno najbolji primjer. Ona svoj uticaj širi ulaganjem. Dobro svima.

Vrijeme prolazi. Po vokabularu političara, nismo se odmakli od devedesetih. Više ne­ tapkamo ni u mjestu. Sve više se vraćamo unazad. A vremena je sve manje. Sve je manje i nade, jer ruke građana BiH su sve manje mlade.

Bakira izgleda da to ne brine. Jer dok je krize, biće i bećara. Ali i tajnih bankovnih računa za koje niko neće pitati.

I upravo je o svemu tome, između ostalog, govorio i Nik Vujičić. O potrebi da se više okrenemo sami sebi. Jer na Zapad ne treba da gledamo kao na Boga. Kod njih i “milosrdni anđeli” nose bombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana