Nikako se dozvati pameti

Danijela Bajić

Neki vozači u Srpskoj nikada se neće dozvati pameti. Ni paprene kazne za brzu vožnju i alkohol ih ne sprečavaju da stisnu papučicu na gasu. Oni očigledno ne mare za druge učesnike u saobraćaju, koji svakodnevno, zbog njihove neodgovornosti, gube glavu.

Zato nije ni čudno što stupce crne hronike svakodnevno ispunjavaju vijesti o saobraćajnim nesrećama ili slučajevima kada vozač pregazi pješaka, pa pobjegne sa lica mjesta, vjerovatno zato što je bio “trijezan”.

Crna statistika pokazuje da je najviše saobraćajnih nesreća tokom ljetnog perioda, kada se ljudi uz koju čašicu više opuste vjerovatno misleći: “Hajde, ljeto je, putevi su suvi, nema opasnosti da će automobil proklizati...”

Nisu svjesni da trenutak nepažnje može odjednom u smrt da odvede i po nekoliko osoba, cijele porodice.

Slučajevi koju su posebno uzdrmali javnost ne samo u Srpskoj, nego u cijeloj BiH, desili su se u razmaku od svega sedam dana u kojima je poginulo više članova triju porodica.

Živote u saobraćaju izgubili su supružnici iz Pala, majka i kćerka iz Teslića, a potom bračni par sa bebom iz Ključa. Uglavnom su to bili mladi ljudi, sa puno planova i razloga za život.

Za ove slučajeve još nije poznat tačan uzrok nesreće, ali dosadašnja praksa pokazala je da je u većini nezgoda u kojima je okončano stotine mladih života uzrok je bila neprilagođena brzina ili vožnja pod dejstvom alkohola.

Naravno, nismo jedini koji imaju ove probleme, slično se, na primjer, dešava i u Srbiji, Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama, gdje tokom dana u saobraćajnim nesrećama pogine mnogo mladih ljudi.

Međutim, taj problem sigurno nije toliko izražen kao kod nas, jer oni odmah pooštravaju mjere u saobraćaju, a pogotovo onaj dio koji se odnosi na mlade vozače.

Međutim, stvara se neki utisak da koliko god u BiH nadležni pooštravali mjere, bezobraznih vozača će uvijek biti. 

Novčana kazna od nekoliko stotina maraka, privremeno oduzeta vozačka dozvola ili nekoliko kaznenih bodova nikako ne može da bude primjerena sankcija bahatim vozačima, koji su nekom ugrozili život, samo treba ih krivično goniti. Krivična odgovornost umjesto prekršajne već odavno se praktikuje u slučajevima da vozači pod dejstvom alkohola upravljaju vozilom u mnogim evropskim zemljama.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana