Nikad kraja

Vedrana Kulaga Simić

BiH nikada neće stati na zelenu granu, niti obezbijediti svoju budućnost, posebno ako pojedinci iz bošnjačkih redova nastave da se ponašaju kao da je cijela njena teritorija njihova svojina, kao da je cijela njena istorija ona koju oni kreiraju i pišu i kao da samo oni sabiraju i oplakuju one koji živi nisu dočekali kraj poslednjeg rata.

BiH je polovinom devedesetih godina prošlog vijeka, ipak, zamišljena na drugi način, ma koliko to možda nikome ne odgovaralo. Dobila je potpis, nastala je državna zajednica koju čine Republika Srpska i FBiH, a kasnije i Brčko distrikt, koji je u zajedničkom vlasništvu obje strane.

Od Dejtona do danas se dosta promijenilo pod ovim dijelom neba. Oni koji u ratu nisu uspjeli da pridobiju BiH samo za sebe i da komanduju svim drugim narodima unutar njenih granica, u ovom napetom miru ne odustaju od tih nekih ratnih ideja i stalno potpiruju žar neprijateljstva. I dok je takvog ponašanja, nećemo milimetar naprijed, ali hoćemo metar u blato.

Krajnje je vrijeme da se pojedinci dozovu pameti i da konačno izuste da su i njihovi sljedbenici, odnosno pripadnici istog naroda izašli iz rata krvavih ruku. Nisu samo Srbi činili zločine. To oni najbolje znaju, ali i dalje, ovoliko godina kasnije, guraju priče da su samo oni žrtve, a krivci svi oko njih.

Ne ide to tako. Ne može da ide. Jer nije istina.

Ginulo se na svim stranama. Zločina je bilo na svim stranama. Žrtava ima na svim stranama. Nestale traže na svim stranama, a samo jednoj stižu svi računi i izriču najveće kazne. Onoj za koju se vezuje čitav stereotip da su loši momci i, generalno, loš narod.

To nije nešto od juče. Dešava se, nažalost, i danas. Dešavaće se i u danima koji su pred nama i to je samo jedan od razloga zbog kojih ova zemlja, kakva god da je, neće daleko dogurati, ako se neka razmišljanja ne promijene, i to što prije. Ništa se ne može desiti preko noći, ali previše ih je do sada prošlo, a otrovne strelice samo stižu i stižu.

Tri naroda su osuđena na suživot i koliko god imamo svijetlih primjera na terenu, među “običnim” smrtnicima da je to moguće, oni koji imaju moć to, s druge strane, uvijek dovedu u pitanje. Kada izjavama i potezima redovno unesu nemir među narode, posegnu za ratnim korijenima koji su još jaki, a to se pretvori u razumnu salvu reakcija, teških riječi i opomena.

I na toj liniji uglavnom i funkcioniše ova zemlja od postanka, uz začine iz kuhinja jednog dijela međunarodne zajednice, iako je svima jasno da ova zemlja može da funkcioniše na osnovu dogovora tri njene strane. Odavno je vrijeme da se odlože otrovne strelice, a preuzme odgovornost za haos na svim poljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana