Nije završeno

Milijana Latinović

Epidemija virusa korona nije završena. Virus je tu među nama i epidemiološke mjere su i dalje na snazi. Još smo u vanrednoj situaciji, iako se to baš ne može zaključiti sa fotografija sa raznih skupova iz svih lokalnih zajednica.

Korona se ponovo razbuktala i iz dana u dan puni bolničke sobe širom Republike Srpske i topi zalihe kiseonika u zdravstvenim ustanovama. Samo oni koji se bore za dah i njihovi najmiliji znaju kako im je.

Ostali, uglavnom gledaju svoja posla i ne mare ni za virus ni za mjere. Opustili smo se do te mjere da je samo rijetke briga da li će ovo ludilo jednom da završi pa da se vratimo normalnom životu.

Prije godinu i po dana kada je sve počelo, činilo se da korak po korak idemo u pravom smjeru, da znamo šta radimo i da ćemo svi zajedno, poštujući propisane mjere savladati virus.

Sa ove tačke gledišta, zaista samo se činilo.

Kada se korona pojavila u Vuhanu mislili smo daleko je to, gdje je Kina, a gdje smo mi, ne može nama taj neki “kineski” virus ništa, baš nas briga. Poslije nepune dvije godine od pojave virusa u kineskom gradiću, mi i dalje vodimo bitke oko svega što ima veze sa koronom, a u Vuhanu dišu normalno. Bez obzira na to koja je teorija tačna, da li je virus nastao u laboratoriji, pa slučajno pobjegao, ili je pravi virus, očigledno je da su Kinezi pobijedili svojom disciplinom.

Mi kako ćemo, sam Bog zna. Niti vjerujemo, niti poštujemo mjere niti želimo da se vakcinišemo. Prvi smo kada je riječ o prepričavanju kojekakvih teorija zavjere zato nam i jeste sve ovako.

Poslije godinu i po borbe mi ponovo na dnevnom nivou imamo trocifren broj novozaraženih i dvocifren broj preminulih od posljedica zaraze.

Dokle ćemo da radimo sami protiv sebe, da se ponašamo kao da nas je baš briga šta će biti sutra, kao da je virus tamo negdje daleko i da mi ne možemo postati dio korona statistike?

Suludo je više ponavljati da je neophodno poštovanje mjera zarad zdravlja svakoga od nas. Ako pojedinci nisu sami skontali da masku treba da stave na lice da bi sačuvali sebi, a ne zato što je neko reko da mora ili zato što bi mogao platiti kaznu, nema smisla ni ubjeđivati ih više. Nevjerovatno je da neko opravdanje traži u tome što drugi ne poštuju mjere pa neće ni on. Maska je tu da nas zaštiti, a ne da je nosimo jer je neko rekao da treba. I nebitno je da li oni koji donose mjere iste poštuju, ničiji nemar ne smije biti opravdanje. Samo sami sebe možemo sačuvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana