Nije sve u fotelji

Miloš Vasiljević
Nije sve u fotelji

Iako je do lokalnih izbora ostalo godinu dana, borba za kandidate ko će u trku za grado/načelnika uveliko se zahuktala.

I dok sportski klubovi bazične pripreme rade na moru i planinama, zavisno koji je dio godine, političke partije već su počele da se grupišu i zbijaju redove kroz sabore, predsjedništva ili sjednice glavnog odbora gdje potencijalne glasače žele da ubijede, ali i da im pokažu da su jači nego ranije, te da su baš oni najbolja opcija.

Za razliku od polisa - gradova u antičkoj Grčkoj gdje su u začecima demokratskog društva birani lideri koji su  vladali svega nekoliko dana, gdje nisu imali puno vremena pokazati koliko vrijede, čast izuzecima, kod nas se političari ustoliče u fotelje na duži period, pa im je važno da kampanja krene i prije zvanične. I dok su nekada postojale agore odnosno trgovi, danas se politička arena u najvećoj mjeri preselila na društvene mreže, a partije sve više resursa i ulažu baš u svijet virtuelnog. Dok pobjednici žele pokazati da su opravdali “dž” pored svog imena, u podsvijesti znaju da je poziciju najteže odbraniti, a oni poraženi iz prethodnih iskustava žele uraditi sve da se domognu trona.

Vodeći se latinskom izrekom “Abusus abusum invocat” što znači “Jedna greška vuče drugu za sobom”, mnogi politički akteri nemaju više pravo na kiks. Za razliku od parlamentarnih, lokalni izbori su specifični po mnogo čemu, a izvlačenje “keca iz rukava” posebno u manjim sredinama, pokazalo se kao dobitna kombinacija, u dobroj mjeri ljekara, univerzitetskih profesora ili ličnosti koje su bile daleko od očiju javnosti. Za imena kandidata rano je, međutim ipak u najsunčanijem gradu Srpske opoziciona Lista za pravdu i red probila je led, jer će u trku za prvog čovjeka grada podno Leotara mlađani profesor istorije Lazar Radan. Svi ostali još ne izlaze sa imenima, a ipak, kao i obično, najviše borbe biće u najvećim centrima gdje prednjače Banjaluka i Bijeljina, a ništa manje neće biti interesantno ni u Istočnom Sarajevu koje je i specifično zbog kompleksnosti samog glasanja. Sigurno je samo jedno, borba za fotelje je počela, a političari nikako da shvate da nije sve u fotelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana