Nije gotovo

Vedrana Kulaga Simić

Virus korona je još tu među nama. Znatno slabiji nego u protekla dva i po mjeseca, ali bez obzira na ublažene mjere i dalje moramo biti odgovorni i oprezni, ako ne zbog onih koje ne poznajemo, onda zbog onih koji nam život znače.

Na to nas upozoravaju i primjeri iz pojedinih opština u Srpskoj i FBiH, koje su još mala žarišta i u kojima “kovid 19” tinja. Najsvježiji primjeri su Modriča i Tešanj, gdje se posljednjih dana znatno povećao broj zaraženih te ih sada ima više nego u jeku pandemije na području BiH.

Malo-pomalo, nakon najkritičnijeg perioda, dosta toga je vraćeno u stanje kakvo je bilo kod nas u prvoj polovini marta. Većina restriktivnih mjera je ukinuta, ali niko nije rekao da smo slobodni kao prije. Odgovornost se i danas traži, ali i oprez, jer nije sve završeno.

Nije virus još nestao. Ova godina biće cijela drugačija, ne samo njen jedan dio. U mjesecima koji su pred nama na snazi će biti drugačija pravila i na moru i planini, ali i jača borba za očuvanje radnih mjesta i podizanje privrede.

Vlada Republike Srpske je uspjela da svojim mjerama spasi dobar dio radne snage i spriječi dosta crnje scenarijume po privredu, a tim putem treba da nastavi, da sve to ne bi palo u vodu.

BiH je, generalno, i u ovo crno vrijeme dobila dosta pomoći sa svih strana, kada je riječ o materijalnim i novčanim donacijama s ciljem saniranja posljedica virusa korona u zdravstvenom i privrednom sektoru. Uspjeli smo i da nakon nepotrebne, višesedmične blokade raspodijelimo novac od Međunarodnog monetarnog fonda i svi očekuju pomoć, ali i svi očekuju da će ta pomoć otići tamo gdje je potrebna.

Jedini džepovi u koje novac može otići su radnički, jer ne smije biti ni truna sumnje u pravičnost raspodjele novca niti poslodavaca.

Mora biti pružena pomoći svima, koliko god je moguće, da bismo što prije isplivali iz negativnih posljedica sa kojima smo se suočili. Neće biti lako ni brzo, ali bitno je uvjerenje da ćemo uspjeti i da nikome neće ni pasti na pamet da se okoristi u ovoj situaciji. Da izvuče korist za sebe i svoj džep.

Moramo da se okrenemo jedni drugima i bilo bi dobro da barem ovu godinu kafu pijemo u našim lokalima, da šopingujemo u domaćim radnjama i da prirodne ljepote koje nas okružuju, a za koje i ne znamo da postoje, vidimo i uživo.

Sve to, uz određenu dozu opreza, odgovornosti i poštenja. Samo tako ćemo uspjeti da pomognemo sebi i svima oko sebe. A to bi trebalo da bude na listi prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana