Nije bio dobar

Darko Momić

Nećete u Republici Srpskoj naći čestitog čovjeka koji drži do toga da se o pokojnicima govori sve najljepše, a da će za bivšeg visokog predstavnika u BiH, pokojnog Pedija Ešdauna, reći: “Bio je dobar”. A da ih ne nosi isključivo netrpeljivost (da ne kažem baš mržnja, iako ne bih pogriješio) prema Republici Srpskoj, već kada bi gledali rezultate onoga što je u BiH radio pokojni engleski lord, ni u Sarajevu sigurno ne bi pretjerano žalili za diplomatom koji je zbog metoda svoje vladavine u ovoj nakaradnoj zemlji s pravom, bar u njenom “boljem dijelu”, ponio nadimak “mali maharadža”.

Ove godine će se namiriti decenija i po otkako je Ešdaun 30. juna 2004. godine, nakon nekoliko pojedinačnih smjena i suspenzija, napravio pravu sječu funkcionera tadašnje vlasti, prije svega SDS-a. Pored tog zločina nad ljudskim pravima, Ešdaun će ostati upamćen po otimanju nadležnosti Republike Srpske i formiranju brojnih institucija na nivou BiH, što se isto tako može nazvati zločinom nad ljudskim pravima, samo kolektivnim.

Sigurno da ne mogu stati u jedan autorski komentar sve loše i pogrešne odluke Pedija Ešdauna, ali se poslije skoro 15 godina može bez ikakve zadrške reći da su njihovi ili njegovi rezultati - nikakvi. Zašto nikakvi? Zato što niko nema argument da kaže da zahvaljujući njegovom zločinačkom ustavnom poduhvatu danas ima više države BiH koje su puna usta onima koji ga hvale i koji veličaju njegov intervencionizam.

Zato što ni Dodik, ni bilo koji drugi srpski političar na razgradnji BiH nije uradio ni blizu koliko Pedi Ešdaun svojim nasilnim odlukama kojima su formirane ili poslužile kao osnov za kasnije formiranje opskurnih institucija, kao što su razne komisije za koncesije, agencije za nadzor nad tržištem, instituti za mjeriteljstvo, kancelarije koordinatora za reformu javne uprave i brojne druge koje služe samo za uhljebe i čija je bitnost samo u tome da imaju sufiks - BiH.

Zato što su njegova dva čeda, Sud i Tužilaštvo BiH, svojim dvostrukim aršinima uradila više na podjeli BiH i stvaranju nepovjerenja u njene institucije nego svi oni koji su se našli na njihovom udaru.

Na kraju, najbolje mjerilo njegovih rezultata je to što ćete od ogromne većine stanovnika na 49 odsto teritorije BiH na pitanje šta misle o pokojnom Pediju Ešdaunu dobiti odgovor: “Nije bio dobar”. I nikoga od njih neće gristi savjest zato što tako govore o pokojniku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana