Ni vjere ni nacije

Darko Momić

Narodan skupština Republike Srpske u subotu je usvojila odluku o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj i odmah o tome obavijestila Vijeće naroda RS, da bi se delegati izjasnili o tome da li je tom odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes naroda kojem pripadaju.

 Klub Srba i Klub Hrvata istog dana su ocijenili da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa, dok se Klub Bošnjaka nije izjasnio, najavljujući da će u narednim danima biti održana sjednica kluba.

Potpredsjedavajući tog kluba Mihnet Okić najavio je da bi mogao biti pokrenut vitalni interes, a kao razlog je naveo to što republički parlament nije usvojio zaključak poslanika SDA kojim je tražen “nesmetan prolaz građana na međuentitetskoj liniji” tokom vanrednog stanja.

Krajnji rok do kojeg Klub Bošnjaka mora da se izjasni da li pokreće vitalni nacionalni interes je subota do 15 časova, a ako se do tada ne izjasne, smatra se da ne osporavaju odluku NSRS i ona bi mogla da ide na objavljivanje u “Službeni glasnik RS”, da bi dan kasnije stupila na snagu.

Uprkos najavama, još nije sasvim sigurno da će Klub Bošnjaka zaista i pokrenuti vitalni interes, a za to postoji nekoliko razloga.

Prvi je što odluka o vanrednom stanju ni po kojem osnovu ne zadire u interese bilo kojeg naroda, jer virus korona ne poznaje ni vjeru, ni naciju i to je pokazao na cijeloj zemaljskoj kugli od Kine do Amerike. A vanredno stanje se uvodi sa isključivim ciljem da se institucije mogu brže i efikasnije boriti protiv pandemije koju je izazvao taj virus.

Drugi razlog je što se pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa uvođenje vanrednog stanja ne onemogućava, već samo odugovlači, pošto nema sumnje da će Ustavni sud RS u kojem sjede odgovorni ljudi na kraju ocijeniti da nema povrede vitalnog interesa nijednog naroda, a ne samo bošnjačkog. Vrijeme koje bi u tom slučaju bilo oduzeto, moglo bi, ne daj Bože, da oduzme još neki život i zarazi možda i nekoliko stotina građana, samo zato što je usporeno proglašenje vanrednog stanja, a time i brže i efikasnije djelovanje u borbi protiv pandemije.

A treći razlog je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS od prije dva dana, u kojem je navedeno da “ne vrši kontrolu i nema postavljene punktove na međuentitetskoj liniji razgraničenja, niti ima namjeru da u budućem periodu postavlja punktove i sprečava prolazak putničkih vozila, robe i lica”.

Pošto je to bukvalno ono što su iz Kluba Bošnjaka, odnosno iz SDA tražili i naveli kao razlog zbog kojeg se protive uvođenju vanrednog stanja, eto im prilike ili izgovora da elegantno odustanu od pokretanja vitalnog interesa i pokažu da im je do građana stalo više nego do sitnih političkih poena. A sjednicu Kluba na kojoj će reći da nemaju ništa protiv vanrednog stanja mogu da održe već danas. Aprililili...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana