Ni treća sreća ne pomaže

Milijana Latinović

Tamna demografska slika u Republici Srpskoj kristalno je jasna nakon što je završen i treći upisni rok na fakultetima oba javna univerziteta. Ni treća sreća nije pomogla da se popune amfiteatri na većini fakulteta.

Poražavajuća je činjenica da na pojedinim visokoškolskim ustanovama ni sva budžetska mjesta nisu popunjena.

Ako je suditi po trendovima i prognozama demografa, prema kojima je iz godine u godinu manje rođenih nego umrlih, manje osnovaca i još manje srednjoškolaca, u amfiteatrima će i svake naredne akademske godine sjediti sve manje brucoša.

Osim toga, mnogi odlaze na studij u Srbiju ili inostranstvo pa je i to jedan od razloga zašto na domaćim visokoškolskim ustanovama ne mogu da ispune upisne kvote.

Sa druge strane, na fakultetima ističu da čine sve kako bi inovirali studijske programe i privukli što više studenata. Uprkos tome, na pojedinim smjerovima kandidati se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Razlog leži u činjenici da i kada završe u roku, makar imali i sve desetke u indeksu, jednostavno sa pojedinim diplomama u ruci godinama ne mogu da pronađu posao.

Javna je tajna da su neke karike u lancu iskidane i da je pod hitno potrebno mijenjati sve, od demografske do upisne politike. Prije svega potrebno je promijeniti sveukupnu klimu u društvu koja ni prije pandemije nije bila sjajna, a sada pogotovo.

Nadležni moraju naći načina da obezbijede mladima ono osnovno, da nakon školovanja imaju priliku da se zaposle i da od tih plata mogu da žive i da obezbijede krov nad glavom. Bez toga, rijetki se usude da zasnuju porodice, a bez porodica pitanje je šta će biti i sa Republikom.

Kakva budućnost čeka Srpsku, ako se u njoj sve rjeđe čuje plač beba i ako je đaka i studenata sve manje?! Zašta smo se svi školovali i za koga stvaramo bolju budućnost, ako će sutra na školama i fakultetima osvanuti katanac?

Teret odgovornosti za lošu demografsku sliku i stanje u društvu vjerovatno nosimo svi zajedno, od pojedinaca do republičkih institucija.

Za lošu demografsku sliku često svi prstom upiru u mlade koji kasno stupaju u brak, kasno dobijaju potomke, a malo koga interesuje to što poslije završenog fakulteta uglavnom popunjavaju mjesta na biroima za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana