Ni spomenici im nisu sveti

Miloš Vasiljević
Ni spomenici im nisu sveti

I dok se na prostoru Balkana, posebno posljednjih godina, puno priča o miru, toleranciji i suživotu da bi bile spuštene tenzije, te statusu povratnika koji bi trebalo da budu zaštićeni i tretirani kao narod koji je tu većinski, sve to samo ostaje mrtvo slovo na papiru, jer praksa pokazuje potpuno drugačiju svakodnevicu.

Podrška je samo deklarativna, a posljednja skrnavljenja pravoslavnih grobalja u FBiH i Hrvatskoj potvrda su da naš narod nije dobrodošao na vjekovna ognjišta. Simptomatično je i to da se na meti vandala, gdje stradaju groblja i srpske svetinje, najčešće nađu kada su naši veliki praznici, za Božić, Vaskrs, ali kao posljednji slučaj oko obilježavanja “Oluje”. Srbi su protjerani iz mnogih krajeva, pa i kada jednom godišnje dođu da obiđu najmilije i zapale svijeće, nerijetko ih dočeka neprijatno iznenađenje. Skrnavljene i srušene nadgrobne ploče signal su da je naš narod u tim mjestima postao persona non grata, a Sanski Most i Nova Gradiška dokaz su te teze.

Ako se samo prisjetimo ranijih slučajeva i na prostoru Mostara, gdje je oskrnavljena Saborna crkva Svete trojice, na kojoj su pokidani kablovi od električne energije, te prozivki na fudbalskom turniru u sarajevskom naselju Ilidža, gdje su djeca uzvikivala: “Srbe na vrbe” dolazimo do zaključka da Srbi proživljavaju pravi teror. U FBiH ima oko 1.100 pravoslavnih grobalja, njih oko 1.000 je oštećeno, a lupanje ploča i spomenika, nažalost, postala je sve češća informacija koja popunjava novinske kolone.

Osim što popunjava stupce, udara i u srce najranjivijih, starih majki, ali i vraća u prošlost u negativnoj konotaciji, što nikako nije dobro.

Ipak ako se za nešto u ovom kontekstu može reći da je pozitivno onda je definitivno to da mržnja i netrpeljivost nije obostrana, a o tome egzaktno govore podaci. U Srpskoj, gdje žive Bošnjaci, na njihovim mezarjima i spomenicima nema sličnih incidenata ili su svedeni na statističku grešku. I dok se u ozbiljnim evropskim i svjetskim zemljama priča o ekonomskom napretku, otvaranju fabrika i saradnji na svim poljima, kod nas se i dalje broje krvna zrnca, ali i udara tamo gdje najviše boli.

Ono što nas zabrinjava jesu podaci da niko ne bude osuđen za učinjena nedjela koja ne donose dobro nikome. Šire mržnju, unose nemire, a na ovim trusnim područjima malo je dovoljno da se vatra rasplamsa. Zato svi, od vjerskih velikodostojnika do političkog establišmenta, moraju da spuste tenzije, pozovu na mir, a ne da nedostojnim govorima dolivaju ulje na vatru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana