Ni na nebu, ni na zemlji

Veljko Zeljković

Slovenija je predložila da Evropska unija do 2030. u svoje članstvo primi preostale države zapadnog Balkana.

 Ideju je podržao i austrijski kancelar Sebastijan Kurc. Ova inicijativa slučajno ili ne dolazi pred predstojeći samit predstavnika EU i lidera zapadnog Balkana 6. oktobra na Brdu kod Kranja. Smatra se, kako Brisel mora konačno da donese jednostavnu geopolitičku odluku - želi li zaista integrisati ovaj region, ili ga i dalje ostaviti kao spornu zonu pred kućnim pragom. Ni na nebu, ni na zemlji.

Sudeći prema izjavama predstavnika tvrdolinijaške struje iz Brisela, takav scenario nije realan. I to iz nekoliko razloga, a jedan od njih je i taj što nasljeđe ratova u bivšoj Jugoslaviji i dalje opterećuje odnose među balkanskim zemljama, a drugi što države zapadnog Balkana nisu ni na istom nivou integracija. Primjera radi, BiH i Sjeverna Makedonija nisu ni otvorile pretpristupne pregovore. Tu je, naravno, i pitanje Kosova koga kao državu i dalje ne priznaje veliki broj članica EU. Ono što bode oči jeste i to što sve više evropskih zemalja podržava ideju stvaranja “Otvorenog Balkana”, a koji bi, kako stvari stoje, bio “zamjena” za Evropsku uniju. Svojevrsna kompenzacija.

Pojedini analitičari, međutim, smatraju kako u stvari Vašington u svojim rukama drži rješenje za ovaj problem, jer u Bijeloj kući postaju sve više nervozniji zbog trenutnog stanja i neodlučnosti Evropske unije u vezi sa prijemom balkanskih država u članstvo, a s kojim bi se mogao, kako smatraju, zaustaviti prodor Kine i Rusije na ove prostore.

Vašington ima mehanizme da “natjera” Brisel da se odluči na jedan takav korak te podsjećaju kako su to već jednom uradili u slučajevima prijema Bugarske i Rumunije 2007. godine. SAD su tada imale stratešku potrebu da se te dvije zemlje uključe u zapadne političke, ekonomske i vojne integracije. Da li će i ovog puta njihov interes biti nametnut, teško je reći, a pogotovo zbog stava Njemačke koja sve više ulazi u interesne sukobe sa njima, ali i zbog stava Berlina da je Balkan i dalje negdje “tamo daleko”. Ono što je očigledno jeste da je građanima sa ovih prostora dosta praznih evropskih obećanja, štapa i mrkve s kojima im se maše pred očima posljednjih 30 godina. Naravno, dio krivice, i to velike, na plećima je i domaćih političkih elita, koje do sada nisu gotovo ništa uradile kako bi se ovaj proces ubrzao. Jedini koji je u posljednje vrijeme nešto pokušao da uradi jeste predsjednik Savjeta ministara Zoran Tegeltija, tražeći od evropskih zvaničnika da se BiH bar dodjeli kandidatski status te tako pošalje jasna i nedvosmislena poruka građanima kako EU nije zaboravila ovaj region. Njegov apel je ostao bez konkretnog odgovora. I to je ono što brine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana