Ni marka više

Milijana Latinović

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj iz godine u godinu mogu da računaju na podršku iz resornog ministarstva i podsticaje koji su u posljednje tri godine zabilježili značajan rast. Daleko veću podršku imaju u odnosu na poljoprivrednike u FBiH i to je ohrabrujuće.

Međutim, za opstanak domaće poljoprivrede potrebno je mnogo više. Znaju to poljoprivrednici, a zna i Republika. Evropa je svoje zaštitila i stimulisala daleko većim izdvajanjima u odnosu na naših 75 miliona maraka, koliko se planira i dogodine u agrarnom budžetu.

Oni su zaštićeni do te mjere da naši proizvodi daleko kvalitetniji teško mogu da budu konkurentni s tamošnjim. Osim toga, ni plasman naših proizvoda ne ide baš glatko. Zna to svaki poljoprivredni proizvođač, bilo da se bavi ratarstvom, stočarstvom ili pčelarstvom.

Iza njihovih plodova i proizvoda su litre prolivenog znoja, žuljevite ruke i neizvjesnost koju donose vremenske neprilike.

Od proljeća do proljeća u njive ulaze gledajući u nebo, nadajući se da još jedan mraz neće obrati voće, da suša neće požnjeti pšenicu i kukuruz prije nego kombajni krenu u njive. Mnogi uprkos naporima nemaju mogućnost da primjene baš sve agrotehničke mjere, jer sve košta.

A računica domaćina, seljaka, poljoprivrednika uvijek je hljeb sa sedam kora. Daleko su veća ulaganja u proizvodnju od zarade. I srećni su kad sve saberu i oduzmu, ako ostanu na nuli.

I to je dobro, samo da nije debeli minus.

I baš zbog toga podrška Republike za njih je od ogromnog značaja. Previše smo mali da bismo mogli sami. A oni veliki to i te kako koriste. BiH je odavno postala deponija za raznorazne proizvode iz Evrope, od starih automobila do raznih prehrambenih proizvoda sumnjivog kvaliteta. Godinama na to upozoravaju domaći proizvođači, jer uvoz bez kontrole urušava njihovu proizvodnju, potapa domaće farme i u pitanje dovodi opstanak proizvodnje.

Zbog svega toga bilo bi dobro da je u agrarnom budžetu za iduću godinu bar marka više, u znak podrške. Vrijeme je teško, problema i izazova je mnogo i toga smo svi svjesni. Pandemija virusa korona okreće točak života kako joj se prohtje.

Bez obzira na to ne smijemo zaboraviti da je poljoprivreda temelj. Svaka brazda i svaka farma su bogatstvo koje treba čuvati i uvećavati.

Bez poljoprivrede, i privreda i industrija pašće na koljena, a to nikako ne smijemo da dozvolimo. Bez poljoprivrede ostaće gladni i ratari i činovnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana