Ni manje države, ni veće borbe

Miloš Vasiljević
Ni manje države, ni veće borbe

Teško da na svijetu u jednoj tako maloj državi kao što je to Crna Gora, sa oko 600.000 stanovnika, postoji toliko političkih trzavica, kombinatorike od kojih i tamošnji politički analitičari dolaze u zabludu i varaju se u procjenama.

O sastavu nove, 44. po redu Vlade “rano je govoriti”, a “vrijeme će pokazati”, termin je koji polako prelazi u kliše.

Ipak nesuđeni predsjednik Crne Gore, koji se na kraju nije ni kandidovao za tu funkciju zbog birokratskih problema sa prebivalištem Milojko Spajić biće novi premijer. Ko će mu biti koalicioni partneri, još je nejasno, ali ono što je sigurno neće Demokratska partija socijalista, ali ni Građanski pokret URA Dritana Abazovića. Prije tri godine počeo je sunovrat DPS-a pa ni novi vršilac dužnosti predsjednika partije Danijel Živković nije pokazao liderske sposobnosti te je ova stranka sa dugogodišnjim partnerima daleko od 41 poslanika, koliko je i neophodno za većinu u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore. Uz to doživjeli su krah i na lokalnim izborima u glavnom gradu Podgorici, ali i u lokalnim zajednicama na sjeveru zemlje, tradicionalno jakim uporištima.

Mandatar Spajić razgovarao je sa predstavnicima gotovo svih stranaka koji podržavaju deset principa koje Pokret “Evropa sad” (PES) smatra značajnim da Crna Gora krene naprijed, a to su, između ostalog pristupanje Evropskoj uniji, članstvo u NATO-u, ali i ekonomski napredak, što je i osnova pokreta kojem su Crnogorci dali najveće povjerenje.

U borbi za četiri potpredsjednika Skupštine te 18 ministara i dva ministra bez portfelja puno je zainteresovanih pa teško da će svi dobiti onoliko koliko žele ili zaslužuju, kao što je to slučaj sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG).

Definitivno novi-stari predsjednik Skupštine biće Aleksa Bečić, što je bio i uslov Demokratske Crne Gore da se njihov lider vrati na funkciju koju je i ranije obavljao. Sve ostalo je pod upitnikom, no izvjesno je da će problema biti, jer ko god bude u vlasti, doći će sa dijametralno suprotnim političkim platformama, ali i željama. Jedan od lidera ZBCG-a Milan Knežević u više navrata naglasio je da su PES-ovi principi prihvatljivi te da je realno da što prije bude formirana Vlada i Crna Gora krene naprijed.

Ali, ipak, poučeni iskustvom, novu vladu dočekaće i stari problemi, jer tamošnje stanovništvo želi bolje plate i penzije, infrastrukturu koja u cijeloj zemlji mora biti identična onoj na primorju te ulaganje u nove fabrike, ali i bolji status Srba, koji su do sada na nivou statističke greške bili zaposleni u javnoj upravi. To su samo neki od problema, a slično kao i kod nas, puno ih je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana