(Ne)znanje učenika

Dragana Orlović

Na kraju prvog polugodišta u Republici Srpskoj trećina srednjoškolaca imala je negativan uspjeh.

Jedinica, dvije i sreća što je ipak riječ o prvom polugodištu, jer ima vremena da se isprave te ocjene do kraja školske godine - mišljenje je koje se provlači kroz klupe i koje se na kraju i obistini.

Nažalost, mnogi završe razred, ali i cijelo školovanje sa znanjem koje nije ni za te jedinice i priča se tu završava.

Nastavnicima i profesorima stignu nove generacije i rijetko ko se zapita da li je i koliko poražavajući podatak da više od 30 odsto učenika nije uspjelo da savlada gradivo u samo jednom polugodištu.

I tako u krug.

Svake godine ista priča i isti problemi.

U Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske kažu da su izostajanje sa nastave, kampanjsko učenje, nezainteresovanost za određeni predmet ili gradivo, kao i zastarjeli nastavni metodi i preopterećenost nastavnim sadržajima najčešći uzroci zbog kojih učenici slabo uče.

To što su kampanjci ili bježe sa časova je njihova odluka i odgovornost, koja se veoma lako može ispraviti. Ali šta je sa zastarjelim nastavnim metodima?

Sa preopterećenim nastavnim sadržajima, koje se godinama primjenjuju i sa nastavnicima koji ne žele da se aktivnije uključe u nastavni proces? Kojima je tabla i kreda jedini način da se lekcija objasni i koji učenike tjeraju da uče besmislice i koještarije.

Jeste da se nedavno krenulo sa analizama nastavnih planova i programa, što je pohvalno, ali to je obiman posao, koji nosi ogromnu odgovornost i koji ne može tek tako da se završi za par mjeseci.

Svi učesnici u obrazovnom sistemu moraju da imaju jasnu viziju - i to od same djece, roditelja, pa do nastavnika i raznih stručnjaka, a ne da se stvari rade samo tek tako, po inerciji.

U suprotnom, mlade ćemo i dalje usmjeravati da budu poslušni i neinventivni, sa diplomama koje ničemu ne služe i sa znanjem koje nije potrebno nijednom tržištu rada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana