Nezavršeni poslovi

Vedrana Kulaga Simić

Iduće godine navršava se četvrt vijeka od kada je stavljena tačka na krvavi rat u BiH koji je zauvijek razdvojio hiljade porodica i ugasio živote onih koji su tek trebali da iskuse životne sreće i nesreće.

Godine polako, ali sigurno uzimaju svoj danak. Vrijeme teče i odnosi dosta onih koji su znali više od ostalih o lokacijama grobnica, onima koji su tu ostavili svoj pečat, i to postaje velika prepreka u nastojanjima da oni koji su uprljali ruke izađu pred sud pravde i da budu pronađeni posmrtni ostaci te rasvijetljena sudbina na stotine nestalih da bi porodice mogle, barem malo, da pronađu mir i olakšaju dušu.

Jedna od karika u tom lancu, koji treba da doprinese takvom razvoju, jeste i Institut za nestala lica BiH. Ili bi trebalo da bude po opisu posla jer u toj instituciji godinama ne mogu da uvedu reda ni u svoje redove.

Iz Republike Srpske duže vrijeme uporno ponavljaju da su proces traženja nestalih i identifikacija posmrtnih ostataka došli u ozbiljan zastoj od kada je to u nadležnosti Instituta za nestala lica, posebno kada je riječ o srpskim žrtvama.

Isto tako i opet ozbiljno, s druge strane, na stanje u institutu ponovo su prst uperili revizori sa nivoa BiH koji su u najnovijem izvještaju upisali da su pojedinim članovima u toj instituciji mandati istekli prije gotovo deset godina, a da dio rukovodstva ima status "privremeni" što sve, kada se svede i podvuče crta, može ozbiljno poremetiti planove i zadatke.

A oni nisu igračka i ne smiju biti jer je riječ o žrtvama, među kojima ne smije biti razlika. Žrtva je žrtva, ali i vrijeme je vrijeme.

U proteklim godinama bilo je pokušaja reorganizacije instituta, ali sve je stalo. Određeni dogovori između Republike Srpske i FBiH pali su u vodu prije nego što su došli na potpis i tako danas imamo instituciju čijim radom mnogi nisu zadovoljni i čiji je cijeli status, može se reći, u nezavidnom položaju. I to je najgore što može da se dešava, a dešava se.

Mnoge majke na svim stranama još traže nestalu djecu. Mnogi mališani iz tih ratnih godina traže svoje majke, očeve, sestre, braću i druge najmilije kojima se svaki trag izgubio početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Da, prošlog vijeka. To nije posao koji se može završiti preko noći, ali je i jasnije da je bilo i da još ima nedopustivih opstrukcija u procesu traženja nestalih osoba i identifikacije posmrtnih ostataka.

U Institutu za nestala lica se moraju posložiti sve kockice na način da ta institucija počne da radi i izvršava povjerene zadatke kako treba ili da se stavi ključ u bravu te da poslove preuzmu drugi dok još nije kasno.

Vremena za to je sve manje, a sve više ima onih koji su zauvijek otišli, a nisu saznali ništa o onima bez kojih su ostali u onom mučkom vremenu. Taj niz se mora prekinuti ako želimo da i dalje tvrdimo da samo ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana