Nezaustavljive umokradice

Anita Janković-Rečević

Šumokradice u Republici Srpskoj su nezaustavljive! Ne danima, ne mjesecima, već godinama. I čini se da će tako i ostati još dugo, bar dok se šumarstvo smatra najunosnijom privrednom granom i dok donosi ogromne sume novca mnogima u “namirbenom” lancu. Od sjekača, čuvara, prerađivača drveta, kupaca pa sve do onih u foteljama koji žmure na krađu.

Da je ilegalna sječa i krađa šume i dalje jedno od najčešćih krivičnih djela u Srpskoj, pokazuju zvanični podaci preduzeća “Šume RS”. To javno preduzeće je samo od januara do septembra ove godine podnijelo 346 krivičnih i 950 prekršajnih prijava protiv šumokradica, koje su u istom periodu bespravno posjekle 10.030 kubnih metara. Takvim potezima šumskim gazdinstvima su nanijeli štetu veću od 1,45 miliona maraka.

Podaci pokazuju da uprkos brojnim mjerama koje je posljednjih godina Srpska preduzela lopovi ne prestaju da pustoše domaće šume i iz njih izvlače milione KM. Da bi zaustavila bespravnu sječu, Vlada RS je 2015. godine usvojila akcioni plan za kontrolu prometa šumskih drvnih sortimenata u kojima učestvuje šumarska inspekcija, javno preduzeće i pripadnici MUP-a RS, međutim rezultati su tanki.

Ono što je posebno porazno je što je i ove godine, baš kao i ranijih, najviše krađe u ŠG “Jahorina” Pale. Na Jahorini, koja je strateška destinacija za razvoj domaćeg turizma. Planina, čijom se prirodnom ljepotom hvalimo na inostranim sajmovima ne bismo li privukli što više gostiju. Olimpijska ljepotica na kojoj uživaju hiljade skijaša iz regiona i Evrope, koja i ljeti postaje sve atraktivnija, a koju neplanskom sječom šume prijete da unište nesavjesni pojedinci, koji uporno izbjegavaju zatvor.

Ako se jednakim tempom nastavi krađa šume u oba entiteta BiH, čije se oko 50 odsto površine nalazi pod šumama, polako ali sigurno, ostaćemo bez tog vrijednog prirodnog bogatstva.

Ako se to desi biće to ogroman gubitak, jer je upravo šuma štit eko-sistema. Sprečava klizišta, smanjuje uticaj klimatskih promjena i ono što je najvažnije proizvodi kiseonik, proizvod koji dobijamo potpuno besplatno, a bez kojeg niko u svijetu ne bi mogao živjeti.

Osim što od šume zavisi životna sredina, čovjeku je potrebna i u milion drugih situacija. Koristimo je za rekreaciju, turizam, a i svojevrsni je terapeut, jer njena tišina smiruje i najnervozniju osobu.

Priroda je najbolja čovjekova prijateljica i u zavisnosti od toga koliko je poštujemo, toliko je ona blagonaklona prema nama. Naročito šume, koje su i u modernom, a ne samo mitološkom svijetu, izvor čarolije. Najbolji dio planete Zemlje, u čijem stvaranju ne nedostaje apsolutno ništa. Zato ne dozvolimo da priroda i šume stradaju. Borba za opstanak šume, u stvari je borba za opstanak čovječanstva!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana