Nezaštićeni potrošači

Anita Janković-Rečević

Većina potrošača u Srpskoj i BiH iz mjeseca u mjesec kući se iz kupovine vraća sa sve manje namirnica u kesama.

Razlog je konstantan rast cijena, i to ne samo luksuzne robe već i osnovnih životnih namirnica koje su nasušna potreba ljudi. 

Takva sudbina najviše pogađa stanovnike velikih gradova, u kojima je po nepisanom pravilu sve mnogo skuplje u odnosu na male sredine.

Tako građani Banjaluke ovih dana za pekarske proizvode moraju izdvojiti više novca u odnosu na Semberce i Prijedorčane jer su pojedini banjalučki pekari nenajavljeno cijene hljeba i peciva podigli do 20 feninga. Na poskupljenje svojih proizvoda su se odlučili iako cijene brašna nisu rasle. Pravdaju se da su na taj korak bili primorani zbog poskupljenja raznih komunalnih nameta, ali i rasta plata. Stiče se utisak da im se iz okova većih troškova najlakše bilo iščupati preko leđa potrošača. Naviknutim na ekstraprofit, nije im palo na pamet da te više cijene nameta i izdvajanja za plate kompenzuju kroz manju zaradu. Jasno je da to nije mogla biti opcija jer kako bi onda širili poslovno carstvo, kupovali vile, stanove na primorju i vozali najskuplje automobile.

Svjesni činjenice da je mentalitet našeg naroda takav da hljeb jedu uz sve i svašta, izračunali su da je poskupljenje od nekoliko feninga bezazleno i da neće smanjiti prodaju. Međutim, rast cijena od deset do 20 feninga je možda samo naizgled zanemarljiv, ali na mjesečnom i godišnjem nivou i te kako prazni kućni budžet. Tih dodatnih par feninga koje potrošači moraju izdvojiti da bi kupili hljeb, kifle, pice i kroasane naročito će biti osjetni u džepovima penzionera i radnika koji rade za minimalac. O nezaposlenima koji nemaju nikakva primanja suvišno je i govoriti. Za njih je ona narodna izreka hljeb sa sedam kora, koja se uglavnom koristi u situacijama kada se do nečega stiže teškom mukom, sada dobila potpunu primjenu i to u originalnom značenju jer će, zahvaljujući ovom poskupljenju, hljeba iz pekare na njihovom stolu biti sve rjeđe i manje.

Ovim se još jednom pokazalo da potrošači u RS i BiH nemaju nikakva prava. Da o domaćim kupcima niko ne brine vidljivo je i u novinskim stupcima, gdje svako malo osvanu vijesti o povučenim proizvodima sa polica marketa. Javna je tajna da na naše tržište stiže roba najlošijeg kvaliteta i to sve zbog trgovaca mešetara kojima je samo važna visina njihove zarade, ali i nadležnih koji ne mare pretjerano za prava građana.  

Krajnje je vrijeme da se potrošači upoznaju sa svojim pravima i kažu ne onome što im serviraju trgovački lanci. Dok se to ne desi, ljubitelji pica i kroasana mogli bi smanjiti konzumaciju, ako ne zbog poskupljenja, onda zbog savjeta nutricionista koji godinama upozoravaju na štetnost pekarskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana