Nezaposlenost

Marijana Miljić
Nezaposlenost

Stanovnici Srpske koji su imali "posla" sa biroom za zapošljavanje već unaprijed znaju da će njihovo ime na evidenciji ostati pribilježeno vjerovatno nekoliko godina.


To potvrđuju i podaci da u Srpskoj ima sve veći broj stanovnika koji bezuspješno tragaju za poslom duže od pet godina, jer je lani na biroima za zapošljavanje bilo oko 50.000 ljudi koji su 60 mjeseci bez posla.

Posao je prošle godine tražilo i 10.000 stanovnika sa visokom stručnom spremom.

Od većine studenata danas čujemo da im se ne žuri da završavaju fakultete, jer unaprijed znaju da od posla nema ništa. Doći do dobrog radnog mjesta jedino se može "štelom", preko nekoga kome i te kako papreno moraš da platiš i da radiš i nekoliko godina da bi radno mjesto otplatio.

Neki svoje muke sa zaposlenjem trpe, dok naravno ima i onih kojima se posreći, pa dođu do posla u kratkom periodu. Izgleda da ima i onih kojima se previše posreći, jer imaju čak i dva posla.

Srpska ima veliki broj visokokvalifikovanog kadra kojem ne treba dopustiti da boravi na birou već da radi i stvara, kako za za sebe tako i za Srpsku. To se može postići samo otvaranjem novih radnih mjesta i pružanjem prilike mladim i talentovanim ljudima da rade.

Veliki broj stanovnika sve češće se odlučuje i za odlazak preko granice, revoltiran višegodišnjim boravkom na evidenciji Biroa za zapošljavanje.

Ekonomska kriza koja hara nije armiju nezaposlenih stvorila samo kod nas već i u čitavom svijetu. Nadamo se da će kriza konačno početi da jenjava, da bi se stvorili uslovi za otvaranje novih radnih mjesta i skraćivanje spiska nezaposlenih na biroima.

Do tada ništa nam drugo ne preostaje nego da oni koji ga imaju čuvaju posao što bolje i da onima koji su na birou ne umre nada za bolje sutra i dobijanje šanse za pokažu da hoće i da žele da rade.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana