Nezakonitosti u Institutu

Goran Maunaga

Kriminal, mahinacije, selektivnost, diskriminacija, opstrukcija i politička instrumentalizacija u Institutu za nestala lica BiH dobili su novi zamah.

Privremeni Upravni odbor Instituta objavljuje javni oglas za prijem sva tri člana Kolegijuma direktora Instituta, a niko neće javno da kaže zašto ICMP i Savjet ministara BiH raspisivanje konkursa za te funkcije nije dozvolio prethodnom, redovnom Upravnom odboru, iako su njegovi članovi insistirali na tome.

Uz to, način na koji je formiran privremeni Upravni odbor posebna je priča iza koje, takođe, stoji poznat cilj - nastavak finansijskih nezakonitosti za bogaćenje pojedinaca i uklanjanje onih koji godinama ukazuju na negativnosti u toj instituciji - srpskih predstavnika u Institutu. 

Uticaj predstavnika Srpske na donošenje odluka u Institutu prvo je spriječen formiranjem baš tog privremenog Upravnog odbora, jer za izbor redovnog UO postoji obaveza uspostavljanja komisije koja bi sprovela konkursnu proceduru, što u tom slučaju podrazumijeva i postojanje saglasnosti entiteta za formiranje te komisije. Radi se o paradoksu preko kojeg, pored nezakonitog bogaćenja, predstavnici jednog naroda pokušavaju da uspostave dominaciju nad drugima.

Potom je taj privremeni Upravni odbor odmah bez problema izglasao nastavak netransparentnog finansiranja firmi u FBiH koje se bave čuvanjem posmrtnih ostataka. Taj dobro razrađeni "biznis" vrijedan je više od deset miliona maraka, naših para. "Biznis" traje od osnivanja Instituta 2008. i služi isključivo za lično bogaćenje.

Još tragičnije je to što je Institut odavno izgubio čak i svoju prvobitnu namjenu u vezi sa ekshumacijama, identifikacijama i načinom finansiranja. Jer 2010. godine, kada nije bilo srpskog člana Kolegijuma direktora, potpisan je sporazum po kome sredstva Tužilaštvu BiH za tu namjenu idu direktno iz trezora, mimo Instituta koji je, tako, ostao bez ikakvog uticaja na taj proces.

Uz ovo što se sada dešava ne treba ni očekivati da taj i takav Institut ikada pronađe još 1.700 u ratu nestalih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana