Nevladin biznis

Vedrana Kulaga Simić

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja, bilo da je riječ o veličini državnog aparata, troškovima koji se ostvaruju na godišnjem nivou, broju stranaka koje se prijavljuju za učešće na izborima... Ova zemlja je na mnogim poljima pokazala da ima "svog konja za trku", a tim "uspjesima""priključio se i nevladin sektor.

Transparentnost se mnogo puta, barem kada su institucije BiH u pitanju, pokazala kao nepoznata riječ koje malo ima u praksi, a mnogo u ustima. Mnogo, koliko i članica nevladinog sektora, koje zajedno raspolažu milionima maraka.

Analiza Inicijative za bolju i humaniju inkluziju na svjetlost dana iznijela je brojne "zanimljive" stvari u vezi sa radom i postojanjem NVO sektora u BiH. Posebno poslije 1990. godine.

Da krenemo od početka. Jedan od osnovnih zadataka nevladinog sektora, bez obzira na to pod kojim se podnebljem nalazio, jeste briga za određene kategorije stanovništva koje se nalaze, ako se tako može reći, na ivici društva i egzistencije.

Takvih je u BiH mnogo i mnogo očiju je usmjeravalo poglede ka nevladinim organizacijama u nadi da će uspjeti da se izbore za njih, ako to već, onako kako su očekivali, nisu uspjeli oni koji su dobili njihov glas na izborima i postali to što su postali.

U nevladinom sektoru mnogi su vidjeli slamku spasa, a šta su dobili na kraju - ništa!

S druge strane, neki drugi su dobro unovčili tuđu muku, obezbijedivši sebi na račun tuđih problema novčanu korist.

Čak više od 70 odsto udruženja osnovano je da bi radilo u interesu svojih članova, a tek nešto više od 28 odsto njih za opšti interes.

E, ovo se može nazvati samo jednom riječju - sramota. Umjesto da pomognu onima drugima kojima je teško da vode bitku sa životom, brojna udruženja, odnosno oni koji su ih vodili, novac su "trpali" u svoje džepove. Borbu za navodna prava potlačenih godinama su koristili za sopstveno bogaćenje razni mešetari, ne praveći tako samo štetu onima koje su navodno zastupali, nego i mnogo širih razmjera.

Niti računa, niti odgovornosti, a stvari tako ne smiju da funkcionišu, ali teško će se cijela istini moći iznijeti na vidjelo jer je, izgleda, godinama mnogima polazilo za rukom da na ime tuđih briga i problema sa osmijehom rješavaju svoje.

Ako je suditi po dostupnim podacima i analizama, nevladin sektor je postao unosan biznis, ako ne za sve, onda bar za one "snalažljive" pojedince.

Tome se mora stati ukraj i jednom za sva vremena dostaviti račune i troškova i obraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana